Svenska landslagscoachen Anders ”Andy” Andersson strör beröm över Västerås första alpina landslagsåkare Moa Landström.

Landslagscoachen hyllar storlöftet från Västerås: ”Hon har farten och tekniken”

Hon satte världscupåkarna på plats och tog dubbla medaljer i ungdoms-OS. Det var säsongen då Västerås Slalomklubbs Moa Landström fick sitt stora genombrott. Nu kommer belöningen – en plats i det alpina seniorlandslaget. ”Moa är en väldigt intressant åkare”, säger landslagscoachen Anders ”Andy” Andersson.

Publicerad

Vi träffar den första alpina landslagsåkaren från Västerås på samma plats som i höstas – Vedbobacken där allting började för i runda slalomsvängar 15 år sedan.

Då pratade vi om målen inför den nyligen avslutade säsongen:

Göra bra ifrån sig på den svenska touren

Få chansen i Europacupen.

Det blev mycket mer än så.

– Jag är väldigt nöjd. Det gick över förväntan, säger Moa Landström, och fortsätter:

– Mest nöjd är jag över att jag har kunnat presentera under hela säsongen och hålla både en hög lägstanivå och hög högstanivå.

Hon vann den första deltävlingen i storslalom på Alpine Elite Tour – Sveriges högsta serie inom alpin skidåkning där hon blev totaltrea till slut.

– Det gav självförtroende i storslalom att vinna direkt. Sedan rullade det bara på.

Det var också i den disciplinen de största framgångarna kom under säsongen med ett silver på ungdoms-OS (brons i slalom) och ett skrällsilver på SM med flera världscupåkare bakom sig i resultatlistan.

Moa Landström hemma i Västerås och Vedbobacken. Nu väntar en fys-sommar för att komma stärkt till landslagssäsongen.

Att VSLK-åkaren satsar på två discipliner är en av sakerna som imponerar på Anders ”Andy” Andersson, huvudcoach för Europacuplaget och den som tog ut Moa i landslaget.

– Att hon är duktig i bägge disciplinerna är en styrka att jobba med. Moa är en väldigt intressant åkare om man ser över sikt. Det blir jätteroligt att få med henne i gruppen nu. Vi har följt henne noga under hela säsongen och hon har gjort bra ifrån sig.

Hennes styrkor?

– Moa besitter en väldigt bra teknik och hon har farten – det finns en bra plattform att stå på. Nu handlar det om att jobba upp en stabilitet och konstant. Fort kan alla åka, det gäller att skapa något som håller över tid.

Hur ser planen ut inför kommande säsongen?

– Det gäller att skynda långsamt och vara lite cool. Inte räkna med stordåd direkt. Nu gäller det att knapra lite startpositioner och bli starkare i alla delar. Det är alltid en lärdom i början att komma från hemmaplan och ner i Europa, säger ”Andy” Andersson.

Landslagsuttagningen i träningsgrupp 2 – den under den med redan etablerade världsåkare som exempelvis Sara Hector och Anna Swenn Larsson – innebär att Landström är en del av Europacuplaget, nivån närmast under Världscupen och kommer att köra hela EC-säsongen.

I fjol blev det åtta Europacup-tävlingar.

– Sex i slalom och två i storslalom, det var väldigt kul även om det var lite snöpligt eftersom jag missade poäng med en placering (31:a) två gånger.

Till sommaren har hon nått halvtid av studietiden på Malung-Sälens alpina riksidrottsgymnasium.

Där kommer närvaron av förklarliga skäl inte vara lika påtaglig under kommande landslagssäsong.

– Nej, det kommer inte att bli så mycket skola. Jag kommer att vara borta mycket på läger och tävlingar. Får försöka ta ikapp det på sommaren sen.

Men fördelarna väger såklart över. Nu blir det helt andra förutsättningar.

– Många fler skiddagar, bättre träningsmiljö och att få ha de bästa åkarna runt omkring sig.

Alpina landslaget går på glaciär nere i Italien i september.

Innan dess väntar en fysträning under sommaren hemma i Västerås för Moa Landström för att bygga upp styrkan inför den spännande säsong som väntar – som en del av ett redan mycket framgångsrikt svenskt landslag.

En i gänget. Moa Landström tillhör från nästa säsong det svenska alpina landslaget.
Powered by Labrador CMS