Siktar in sig på proffslivet. Västeråstjejen Annelie ”Annie” Sjöholm går ut college i USA till sommaren – då kommer hon hem till Sverige och Västerås för att bli proffs. Första tävlingen som proffs blir med största sannolikhet Letas-tävlingen på hemmabanan Västerås GK. ”Det ska bli superkul att få spela en stortävling på hemmabanan framför hemmapublik”, säger hon. Foto: Privat

Hon börjar proffslivet med stortävlingen på hemmabanan

Från collegelivet – direkt ut i den heta proffsluften. Dessutom på hemmabanan. När stortävlingen Anna Nordqvist Västerås Open avgörs på Västerås GK 9–11 augusti blir det en alldeles speciell händelse för hemmaspelaren Annelie ”Annie” Sjöholm. – Det blir förmodligen min första tävling som proffs, säger 22-åringen.

Publicerad

Jag tycker att min utveckling gått framåt och jag känner mig redo för nästa karriärsteg

Annelie Sjöholm – eller Annie som hon kallas – har hunnit uppleva mycket inom en, sedan hon fastande för sporten för en sisådär 15 år sedan.

– Jag började med golf som sjuåring, berättar hon.

Inte så konstigt då hela familjen spelade golf.

– Till en början kollade jag bara på, men efter ett tag ville jag själv prova. Jag var väldigt tävlingsinriktad redan som liten och höll på med många sporter samtidigt, handboll, fotboll och ridning.

Men till slut fastnade hon för golfen.

När Annie fyllde 15 gick flyttlasset till Skåne för plats på riksgolfgymnasium (RIG).

– Där utvecklades min golf och jag lärde mig massor av tränarna, vilket gav mig många möjligheter.

När Annie våren 2014 tog studenten började det stora äventyret – hon åkte över till USA för att börja college och spela för ett division 1-lag, Campbell University, North Carolina.

– Bakom det beslutet låg att jag både ville fortsätta studera och samtidigt ge mig bättre möjligheter att utvecklas i min golf, säger hon.

Första året var tufft med all omställning till collegelivet och ett liv i en annan del av världen.

– Men därefter har min utveckling stadigt gått framåt.

Under det tredje collegeåret tog det fart på allvar. Västerås GK-tjejen vann sin första collegetävling och blev utnämnd till Player of the Year i sin conference.

Nu under vårsäsongen – under sin sista termin innan examen i maj – har hon haft en snittscore på 70,9 och bland annat två tredjeplaceringar och två fjärdeplaceringar på fyra tävlingar med startfält bestående av omkring 80 spelare.

När hon kommer hem är beslutet redan taget – då är det dags att sadla om till proffs.

Känns det som rätt steg att ta att bli proffs nu?

– Ja, jag tycker att min utveckling gått framåt och känner mig redo för nästa karriärsteg. Jag är redo för mer utmaning, vilket kommer med proffslivet.

En stor utmaning som blivande proffs är att hitta sponsorer.

– Det är en viktig del för att kunna satsa fullt ut då internationella tävlingar kostar mycket.

Hur känns det att få spela en proffstävling på hemmaplan med många av Europas främsta?

– Det ska absolut bli superkul att spela hemma i Västerås på min hemmaklubb efter fyra år i USA. Jag kan ju banan här både utan och innantill. Det roliga med en tävling på hemmabanan är att många medlemmar kommer att vara närvarande under tävlingsveckan. Jag hoppas på en tävling med härlig stämning och mycket publik.

– Det kan mycket väl bli så att tävlingen på Västerås blir min första tävling som proffs.

Målsättningen i Västerås Open?

– Mina mål är mest baserade på en hel säsong och inte enskilda tävlingar. Jag har mål i de olika delarna i spelet som jag vill uppnå under en säsong. Men det ska bli superkul få spela en stortävling på hemmabanan framför hemmapublik.

Mål med säsongen i övrigt?

– Målet är att i slutet av säsongen ställa upp på kvalet till Europatouren och få ett tourkort. Jag vill utvecklas som golfare och som människa samtidigt som jag har kul på golfbanan.

Var har du för framtidsdrömmar?

– Drömmen är att kunna leva på golfen och kunna prestera på högsta nivå.

Två VGK-spelare i stortävlingen. Både Sofia Ljungqvist och Annelie Sjöholm kommer att delta i Anna Nordqvist Västerås Open på Västerås GK 9–11 augusti. Foto: Anita Eggeborn

Annelie ”Annie” Sjöholm

Ålder: 22

Bor: Västerås

Familj: Mamma, pappa, storasyster, tvillingbror och pojkvän

Intressen: Golf, fysträning, shopping, och familjehunden Vivvie

Meriter på college: 1 seger, 4 andraplatser och 5 tredjeplatser. Player of the Year i sin conference 2017.

Meriter som junior: 10 segrar på svenska juniortouren och en internationell seger. Rankad etta i sin ålder när hon åkte över till college i USA.

Aktuell: Går sista året på college och kommer hem till Sverige och Västerås i sommar för att bli proffs och medverka på Letas-tävlingen på hemmabanan Västerås GK.

Powered by Labrador CMS