Alla vinnare på Ungdomsidrottsgalan.

Här är alla vinnare från Ungdomsidrottsgalan

Under tisdagen hyllades ungdomsidrotten stort i Västerås. Detta då Ungdomsidrottsgalan arrangerades i Rocklundarestaurangen med ett 100-tal gäster.
– Det blev en fantastisk kväll med många föreningshjältar bland gästerna och värdiga vinnare, säger Jonas Edberg, chefredaktör för Västerås Tidning och projektledare för galan.

Publicerad Senast uppdaterad

Här är galans alla vinnare:

Årets ungdom tjej

Moa Landström 

Motivering: 18-åriga Moa Landström är en blivande slalomstjärna. Hon har tävlat för Västerås Slalomklubb sedan hon var sex år och åkt skidor sedan hon var 2. Nu går hon tredje året på RIG Malung skidgymnasium och blev tidigare i vinter uttagen till svenska alpina landslaget och fick göra debut i Världscupen. Man kan lugnt säga att karriären både går med full fart nedför backen – och med lika hög fart mot de stora rubrikerna!

Årets ungdom – kille

Markus Andersson

Motivering: Markus Andersson är en löpare som storstilat slog igenom redan som 15-åring. Han hade under två riktigt bra år där han svepte hem gulden på flera distanser under USM och sprang rekordsnabba tider. Efter ett tyngre 2022 har han under 2023 inte bara lyckats ta sig tillbaka utan även tagit ett ytterligare kliv där han som 18-åring tagit steget upp och knackar på porten till senioreliten i Sverige. Markus är en bra förebild då han visat att målmedvetenhet och vilja kan ta en långt både i medgång – men framförallt i motgång.

Årets ungdomsförening

VSK Bandy

Motivering: Få klubbar är lika starkt förankrade i Västerås folksjäl som VSK Bandy. Men där många tänker på herrlaget och alla deras SM-guld är VSK i lika stor mån en framgångsrik ungdomsförening. 

Under senaste åren har klubben även vuxit starkt på flicksidan. Med det framgångsrika damlaget som idoler har grönvitt fått ordentlig fart på flicklagen och utvecklar nu egna talanger som både tar plats i landslag och fyller på den redan välfyllda pokalsamlingen som finns på klubbens kansli.

Ett av framgångsrecepten är de täta band som byggts upp mellan stjärnorna i damlaget och flickorna i ungdomslagen där idolerna från seniorlaget engagerar sig i ungdomsverksamheten – vilket får ungdomsspelarna att ivrigt heja fram damlaget till nya framgångar.

När bredd och elit kan kombineras på det här sättet finns det bara vinnare!

Årets unga domare 

Moltas Gunnarsson 

Motivering: Moltas Gunnarsson är en professionell och ambitiös domare som bygger broar med såväl spelare som ledare med sitt ledarskap.

Genom sin fantastiska spelförståelse och sitt välutvecklade matchledarskap bidrar han till välspelade och rättvisa matcher. Trots sin unga ålder har domaren redan dömt flera matcher i Damallsvenskan och drivs av en tydlig målsättning av att nå ännu högre nivå i sin domarkarriär.

Årets unga ledare 

Alva Lehnberg 

Motivering: Alva Lehnberg från Arboga Atletklubb är en fin förebild för unga ledare med sitt sätt att bemöta barn och ungdomar och vilja till egen fortbildning. Alva är en pedagogisk och trygg ledare som säkerställer att varje aktiv blir sedd och möter de unga med lugn och tålamod. Hon har en förmåga att uppmuntra och locka till uthållighet och utveckling i en tekniskt krävande idrott där träningsgruppen ofta är stor och kräver att varje aktiv möts på sin egna individuella nivå.

Årets lag

Team Afrodite

Motivering: Team Afrodites voltigörer har vunnit både SM-guld, SM-silver och NM-silver. Nu gör laget en ny satsning med sikte mot landslaget i voltige. Utöver framgångarna är tjejerna i laget även förebilder i hur man är mot varandra. Här är alla välkomna och man bjuder alltid på glädje och skratt. Med detta guld-gäng är man aldrig ensam!

Årets ungdomsledare

Johan Ölund 

Motivering: Johan Ölund från VI Handboll har genom sitt otroliga engagemang, sin pedagogik och arbetskapacitet gjort ett stort avtryck, inte bara i Västeråshandbollen, utan även i hela Handbollsverige.

Han inledde sin tränarkarriär i föreningen för cirka 15 år sedan. Han har sedan dess haft många olika roller inom föreningen. Han har i många år, och än idag, kombinerat många olika uppdrag samtidigt. Bland annat som tränare i dotterns och sonens lag tillsammans med uppdragen som medlem i föreningens Bollkulskommitté, målvaktstränare i föreningens båda representationslag och ansvarig för föreningens målvaktsutbildning på barn och ungdomsnivå. Utöver hans åtagande i föreningen är han även målvaktsinstruktör för ungdomslandslagen och engagerad som utbildare i förbundets målvaktstränarutbildning och arbetar civilt som handbollsinstruktör på Widenska idrottsgymnasium. 

Årets parapris

Alice Berntsson 

Motivering: 2023 var året då Sverige tog VM-brons vid historiens första dam-VM i 5-a-side i Birmingham, England. Med i laget var synskadade Alice Berntsson från IFK Västerås. Tack vare hennes skicklighet, beslutsamhet och mod satte hon iskallt den avgörande straffen mot Indien och såg därmed till att Sveriges damer tog hem medaljen.

Alice har också varit med och utvecklat parasporten inom Västmanlands län genom ett aktivt ledarskap inom blindfotboll i hemmaklubben IFK Västerås och därmed inspirerat både ungdomar och vuxna att våga spela fotboll trots att de inte ser.

Årets guldstjärna

Magnus Bodén, Every Padel

Motivering: Magnus Bodén är en lysande stjärna som verkligen satt barn-, ungdoms- och juniorpadel i fokus i Västerås. 

Det var först under 2021 som Svenska padelförbundet blev en del av Sveriges riksidrottsförbund och den ideella föreningstraditionen har därför ännu inte etablerat sig på bred front. Det gör att det på flera sätt är utmanande för barn/ungdomar/juniorer att hitta till sporten. Magnus har med sitt enorma engagemang för padelns framtid och med sin passion för ungdomsidrott börjat bygga en värdefull plattform för padelns framtid i Västerås. Han möjliggör padelträning med hög kvalitet för våra unga på olika nivåer.

Han var också en eldsjäl i uppstarten av Västerås första padelgymnasium tillsammans med Widénska gymnasiet under höstterminen 2023. För dessa insatser tilldelas Magnus Bodén priset som årets Guldstjärna 2023.

Årets hederspris

Suzanne Ericsson, Rönnby IBK Tigers

Motivering: Suzanne, eller Suz som hon är mer känd som i innebandykretsar, är ordförande för en av Västmanlands få föreningar som tävlar på elitnivå inom sporten. Trots föreningens jakt på det eftertraktade SM-guldet visar Suz lika stort engagemang för föreningens ungdomsverksamhet. Hon är med och startar upp knattegrupper och finns alltid till hands för alla ledare och medlemmar. 

Med en ordförande som visar hjärta för hela verksamheten är hon en starkt bidragande faktor till hela Rönnbys familjära känsla. 

Den är just den känslan som får superstjärnor som Wilma Johansson att stanna kvar trots att mer penningstarka klubbar lockar med löneförhöjning, det är den känslan som får gamla stjärnor att fortsätta dra på sig Tigers-tröjan och spela hem veteran-SM – och det är den känslan som får ungdomsverksamheten att blomma år efter år.

Övriga priser: 

Västerås stads specialpris: Erik Boivie
Lokala Hjälpens specialpris: Franke IK F2010/2011

Powered by Labrador CMS