”ha kjul och lära mig mycket”. Gustaf Dahlman är förste Västeråssimmare på seniornivå sedan början av 2000-talet som deltar på ett VM. Foto: VSS

Gustaf Dahlman: ”Wow, det känns häftigt”

Det har inte direkt vimlat av seniorsimmare från Västerås på VM-nivå under åren. Men nu är det dags igen – den första på 17 år. – Jag ska bara försöka ha så kul som möjligt, säger 21-årige Gustaf Dahlman inför kortbane-VM i Kina.

Publicerad

Det var först som 13-åring som Gustaf Dahlman bestämde sig för att ge simningen en rejäl chans.

Sedan dess har det i stort sett bara gått i en riktning – uppåt.

Han gjorde internationell mästerskapsdebut i samband med sim-EM i London 2016.

Efter ytterligare två EM är det nu dags för nästa nivå – VM i kortbana.

På den nivån har ingen seniorsimmare från Västerås befunnit sig sedan Patrik Isakssons glansdagar. Bröstsimsspecialisten vann två guld på VM i just kortbana (1997 och 1999) och var dessutom med på OS i Sydney år 2000.

Sitt sista stora mästerskap gjorde han 2001.

17 år senare är det alltså dags för nästa VSS-are att hoppa i en VM-bassäng.

– Wow, är det 17 år sedan? Det känns häftigt, säger Gustaf Dahlman.

Hans elitsatsning tog fart på allvar i och med flytten till Stockholm där han blev en del av svenska simförbundets och SOK:s Nationella elitcenter. Centret utgör navet i svensk elitsimning med målsättningen att höja nivån på EM- och VM-trupperna samt får fler simmare kvalificerade till framtida OS.

– Det är snudd på två år nu som jag satsat helhjärtat på simningen. Det blir 30–35 timmars träning i veckan, så det är på en helt annan nivå än tidigare. Förutsättningarna är väldigt bra här.

Vid sidan om pluggar han så gott han hinner.

– Det känns bra att fokusera på något annat än bara simningen.

På lördag inleder Gustaf Dahlman sitt största internationella simäventyr hittills, kortbane-VM i kinesiska Hangzhou 11–16 december.

Den svenska VM-truppen – med nio simmare – lyfter mot Asien nu på lördag och ett förläger i Thailand några dagar innan det bär av mot Kina.

Men det krävdes lite extraarbete för att få alla papper i ordning.

– Det är inte bara att åka till Kina direkt. Det var lite strul med visumansökningen. Man måste lämna fingeravtryck nu och ha bild med. Bilderna godkändes inte och vi fick göra om allting. Så det blev ett par vändor till konsulatet, haha.

Hur är känslan annars inför VM?

– Det blir mitt största mästerskap hittills. Jag ska åka dit för att ha kul, lära mig mycket och göra mitt bästa. Det är bara en ära att få representera sitt land och bära de blågula färgerna.

Har du någon målbild för egen del?

– Nej, inga förhoppningar alls. Jag försöker bara ha så kul jag kan på resans gång. Men det är klart att om jag skulle prestera och sätta pers på mitt första VM med tidsomställning och allt annat runt omkring skulle jag inte vara annat än jättenöjd.

Är du överraskad över uttagningen?

– Ärligt talat så brukar jag inte kolla på uttagskriterier och vad som gäller. Jag fokuserar bara på att simma så snabbt jag kan. Om det räcker är det skitkul. Så ja, det blev väl en positiv överraskning att tiden på SM räckte. Men jag hade ett bra SM och persade på allt jag simmade, ungefär som en 12-åring på ungdoms-SM, säger Gustaf med ett skratt.

Det var tiden på SM – som även gav silver – på paraddistansen 200 meter fritt som var biljetten till en individuell start på VM. Dessutom ingår han i det svenska 4x200-kappslaget på – något som lätt får honom att drömma sig tillbaka till sommarens EM i Glasgow.

– Det var bland det coolaste jag har varit med om. Att bara få chansen att vara med i laget och dessutom slå ett 26 år gammalt svenskt rekord samtidigt som jag gör något av mitt livs lopp (snabbast av alla i lagkappslaget), det betydde otroligt mycket. Wow!

En som haft stor del i Gustaf Dahlmans simutveckling är VSS huvudtränare Leo Sandberg.

För honom och övriga i klubben är det stort att få med en simmare till VM igen efter så lång tid.

– Det är såklart jättekul och inspirerande. Det har varit många framgångar på slutet på juniorsidan med Hannah (Brunzell) och flera andra. Nu blir Gustaf den första av alla duktiga simmare vi har att ta steget ut på ett VM som senior. Vi får hoppas att övriga följer efter om något, eller några, år.

Sandberg tränade Dahlman under många år innan Stockholmsflytten och imponeras över hans utveckling senaste åren.

– Det finns många förklaringar till att han nu har nått en ny nivå och har en stabil utveckling. En är att han trivs och är trygg med sin situation i Stockholm. Han har utvecklats mycket där och framför allt förfinat sitt taktiska upplägg och gått in mer för de tekniska detaljerna i sin simning, säger Leo Sandberg, och fortsätter:

– Sedan var det väldigt kul att han fick visa hur bra han är på EM i somras.

Den svenska VM-truppen

Svenska truppen till kortbane-VM i Hangzhou, Kina, 11–16 december:
Herrar: Gustaf Dahlman, Västerås SS (200 fritt ind samt lagkapp 4x200 m), Simon Sjödin och Johannes Skagius, SK Neptun, Christoffer Carlsen, Helsingborg, Adam Paulsson, SK Elfsborg, rik Persson, Kungsbacka. Damer: Michelle Coleman, Spårvägen, Hanna Eriksson, Jönköping, Hanna Rosvall, Ängelholm

Powered by Labrador CMS