”Lyfter klubben”. Västerås Slalomklubbs ordförande Fredrik Boman gläds åt att Moa Landström nu får chansen i världscupen. ”Inspirerande för våra unga åkare”, säger han.

Från Vedbobacken till världscupen – Västerås Slalomklubb hoppas på en Moa-effekt: ”En inspirationskälla”

Moa Landström blir i helgen historisk som Västerås första kvinnliga alpina världscupåkare. I hemmaklubben Västerås Slalomklubb gläds man stort åt framgången som kan ge en ”Moa-effekt” på sikt. ”Det här lyfter klubben och inspirerar våra åkare”, säger ordförande Fredrik Boman.

Publicerad Senast uppdaterad

Moa Landström i världscupen

  • 18-åriga Moa Landström från Västerås Slalomklubb tävlar i världscupen
  • Första kvinnliga åkaren från klubben i världscupen
  • Hoppas på en 'Moa-effekt' för att inspirera yngre åkare
  • Landströms framgångar har 'exploderat' det senaste året

I går kunde Västerås Tidning berätta om att Västerås stora alpina löfte, 18-åriga Moa Landström, får chansen i världscupen – redan i säsongspremiären i finska Levi i helgen med dubbla slalomtävlingar.

Det är faktiskt inte första gången som Västerås Slalomklubb (VSLK) har en representant i dessa stora sammanhang. På herrsidan gjorde Olov Gynt totalt tre VC-starter, de två sista i Åre 1984 med bland andra legendaren Ingemar Stenmark i startfältet.

Nu är slalomklubben efter nästan 40 år återigen representerad i det alpina finrummet – för första gången med en kvinnlig åkare. 

– Det är hur roligt som helst med Moas framgångar, vi gläds sjukt mycket, säger Fredrik Boman, ordförande i Västerås Slalomklubb.

Förhoppningsvis kan det leda till en ”Moa-effekt”. 

– Det är väldigt stort för oss i klubben. Det kommer att inspirera våra yngre åkare och Moa blir en bra inspirationskälla för alla att se att det går att lyckas. Att man med rätt vilja och engagemang kan ta sig hela vägen till toppen även om man börjar på Vedbo. 

Vad säger du om Moas utveckling?

– Jag har följt henne på ganska nära håll under flera år och det är häftigt att se hennes utveckling. Framför allt från när hon började på Malung-Sälens alpina riksidrottsgymnasium (2021), det har gett en helt annan utvecklingskurva. 

Det kommer att inspirera våra yngre åkare och blir en bra inspirationskälla för alla att se att det går att lyckas. Att man med vilja och engagemang kan ta sig hela vägen till toppen även om man börjar på Vedbo

– Och det senaste året har det ju bara exploderat.

Slalomklubben börjar så smått att komma tillbaka efter ett par års lite vingligare färd under pandemin. 

– Vi börjar se att det trycker på lite och går åt rätt håll igen bland de yngre åkarna. Vi rör oss omkring 200 aktiva ungdomar nu.

På lördag förmiddag är det dags för det första VC-slalomåket i finländska Levi för klubbens stjärna. 

Sitter du bänkad i tv-soffan lördag-söndag när det är dags för debuten? 

– Självklart! Vi är många från klubben som kommer att följa Moa i helgen, säger Fredrik Boman.

En i blågula gänget. Moa Landström (längst bak till vänster) ihop med landslagskollegor och världsstjärnor som Sara Hector och Anna Swenn Larsson.

Så sänds tävlingarna i helgen

  11–12 november är det VC-premiär i slalom i finska Levi för damerna. 

  TV-tider, TV6 och Viaplay: 10.00 första åket, 13.00 andra åket (båda dagarna) 

Det svenska laget: Moa Landström, Anna Swenn Larsson, Sara Hector, Estelle Alphand, Cornelia Öhlund, Moa Boström Müssener, Liv Ceder och Emelie Henning.

Powered by Labrador CMS