Selma Håkansson blev sjua i Riksfinalen av Skyttiaden.
Selma Håkansson blev sjua i Riksfinalen av Skyttiaden.

Framgång för Björkstaskytt i Riksfinalen av Skyttiaden: ”Nervöst, men väldigt nöjd”

Sveriges största luftgevärstävling för ungdomar har avgjorts. Med en skytt från Björksta Ungdomsskytteförening högt upp i prislistan. Selma Håkansson blev fin sjua.

Publicerad

Helgen 11–12 mars avgjordes riksfinalen i Skyttiaden i Linköping. För att ta sig dit behöver skyttarna kvala i flera omgångar, vilket Selma Håkansson från Björksta Ungdomsskytteförening lyckats med och siktade på att bli bland de bästa i Sverige i hennes åldersgrupp: 15–16 år.

Innan tävlingen var hon väldigt nervös:

– Jag siktade på att komma till finalen där de åtta bästa från varje klass går vidare. Jag visste att det krävdes bra poäng för att gå vidare så därför blev jag extra nervös, säger hon i ett mejlutskick från Björksta USKF.

Under provskotten såg träffbilden något svajigt ut och när tävlingen började blev de första tio skotten inte så bra resultat som Selma snittar på träning.

– När det gick dåligt i början av matchen blev jag ännu mer nervös och stressad. Då tänkte jag att det var över och att jag inte skulle gå vidare till final. Jag försökte då att säga till mig själv att jag inte skulle gå vidare, men försöka ha kul och ändå tänka på hur långt jag ändå hade kommit.

Det var rätt inställning för eter tjugo skott märkte hon att det började gå bättre.

– Då fick jag upp hoppet igen. Sen sköt jag de sista tjugo skotten och de gick helt okej, berättar Selma.

Efter grundomgången hade Selma 496,7 poäng, vilket innebar plats 7 av 28 och därmed en av de åtta skyttar som gick vidare till finalomgången.

– När finalen började var jag lite nervös, men inte lika som i grundomgången. Jag tänkte att det sämsta jag kan komma är att åtta och det är ju inte heller dåligt.

Under finalen sköt Björkstaskytten en bra första serie, vilket gjorde att hon klättrade upp till en sjätteplats. Efter stabilt skytte även i andra serien var sjundeplatsen säkrad.

– Med tanke på hur nervös jag var i början, är jag nu i efterhand väldigt nöjd, säger Selma Håkansson.

Powered by Labrador CMS