Vill bredda intresset. Västerås Tennisklubb har ökat medlemsantalet kraftigt i år och har flera satsningar på gång för att bredda idrotts- och tennisintresset. Klubbchefen Magnus Peterson och comebackande chefstränaren Eva-Lena ”Elo” Daun gläds även åt att toppen finns, bland annat har klubben flera duktiga tjejspelare i yngre tonåren som tillhör toppen i regionen. Totalt har klubben nio lag i seriespel. Foto: Jonas Bergkvist

Fördel, Västerås Tennisklubb

Det blåser nya vindar i Västerås Tennisklubb. Klubben andas framtidstro och har ökat medlemsantalet kraftigt i år. Och en gammal trotjänare är tillbaka som chefstränare – Eva-Lena ”Elo” Daun. – Det kändes som helt rätt tidpunkt att komma tillbaka till min hemmaklubb igen, säger hon.

Publicerad

Det blåser nya vindar i Västerås Tennisklubb.Klubben andas framtidstro och har ökat medlemsantalet kraftigt i år.Och en gammal trotjänare är tillbaka som chefstränare – Eva-Lena ”Elo” Daun.– Det kändes som helt rätt tidpunkt att komma tillbaka till min hemmaklubb igen, säger hon.

Det är en långsiktig process som nu börjar bära frukt.

Klubbchefen Magnus Petersson berättar:

– När jag kom in i klubben 2016 var det av en anledning. Att skapa och hitta klubbkänslan igen efter några turbulenta år. Det arbetet har tagit ungefär två år, men nu känner folk trygghet igen. Att klubben gör rätt saker och har rätt syften.

Tiden var mogen att ”trycka på knappen” för att få gå ut och rekrytera igen och fån in fler medlemmar, nya som gamla.

– Vi har inte velat synas så mycket tidigare. Vi har istället sett till att de som är här mår bra.

Budskapet har hörsammats.

– Medlemmar har verkligen kommit tillbaka, nu har vi kommit så långt så det flödar in folk. Vi har ökat medlemsantalet med omkring 20 procent i år, berättar Magnus Petersson.

Han har sin filosofi klar för att få medlemmar att trivas i en förening:

– Jag är övertygad om att det handlar om att se människor och visa närvaro. Jag kan till exempel namnet på alla i klubben, oavsett om det handlar om barn eller vuxna spelare.

”Enorma möjligheter”

VTK jobbar också för att tennis ska vara en sport för livet.

– Många slutar i förtid idag, inte bara inom tennisen. Vi ser gärna att du kan vara med hela livet i en klubb. Vill du inte som spelare finns det ju andra sätt att vara delaktig. Idrotten är så mycket bredare, det finns enorma möjligheter, säger Magnus Petersson.

Han och klubben har just sjösatt ett nytt projekt – ”Aktivitetshjälpen” – som med Västeråsföretagens hjälp ska skapa bättre förutsättningar för Västerås barn och ungdomar att få en mer aktiv vardag genom olika aktiviteter, till ett lägre pris.

Företagen har anammat och den första effekten av projektet är att de yngsta – födda 2013–2015 – kan börja med minitennis till ett reducerat pris efter nyår.

– Om det här kan bidra till att fler har råd med sin sport och dessutom kan bli mer allsidiga är jag superglad, säger Magnus Petersson.

Och så är en ur-VTK-are tillbaka på banorna i Bellevuestadion. Eva-Lena Daun (tidigare Olsson) representerade klubben i många år och var bland annat med och tog SM-silver under de flertal år som damlaget skördade framgångar i Elitserien. Hon satsade heltid på tennisen under fem år och var ute på touren och spelade.

– Jag började här 1975 när hallen var nybyggd. Det här är min hemmaarena!, säger hon.

”Fick rätt vibbar”

Eva-Lena Daun har de senaste åren varit med och byggt upp tennisklubben i Strängnäs.

– Jag hade tio underbara år i Strängnäs. Men jag har pendlat hela tiden och det tar på krafterna.

Hon blev kontaktad av VTK:s styrelse tidigare i år.

– Jag tog mig en funderare, och kände att jag fick rätt vibbar. Att klubben är på gång igen. Det kändes som helt rätt tidpunkt att komma tillbaka till min hemmaklubb igen.

Hur ser du på din roll som chefstränare, vad är viktigast?

– Min roll är framför allt att se till att tennis ska vara kul. Min filosofi är att tennis måste vara tillgänglig för alla oavsett ålder och vilken nivå man befinner dig på. Att man känner att man tillhör klubben är otroligt viktigt.

Så det handlar till en början mer om en bredd- snarare än toppsatsning?

– Absolut, man måste alltid börja från början. För mig är det här en som en nystart.

Erfarenhet som ger trygghet

Magnus Petersson är nöjd med ”värvningen”.

– Det är en stor trygghet för klubben att ha fått tillbaka Eva-Lena hit med all sin erfarenhet. Hon är uppskattad och vi känner att vi har samma synsätt på hur vi ska bedriva tennisen.

”Elo” ser ett problem till varför svensk tennis inte längre håller till i rampljuset som på det glada 80- och 90-talen.

– Det här står jag för, men problemet med svensk tennis de sista åren är att vi helt enkelt har för dåliga tennistränare. Det är brist på bra tennistränare idag och många tar för lätt på det och är inte tillräckligt engagerade. Tennisen utvecklas, då måste vi hänga med.

VTK satsar på den biten och har för tillfället 13 tränare som går första steget i tränarutbildningen.

– Sedan bygger vi på efter hand. Det är ju också så att ju mer info och kunskap man har, desto roligare blir det att vara tränare. För att ha en bra tennisskola måste vi ha bra tränare. Spelarna ska känna ”Wow, jag vill gå hit igen”. Det är superviktigt med välutbildade tränare.

Multi Skillz för rörelsen

Att lägga till allt annat som är på gång inom klubben kan även läggas den i Sverige relativt nya företeelsen Multi Skillz. Ett nytt koncept – framtaget av den förre fystränaren för belgiska tennislandslaget som bland annat hade hand om den forne världsettan Kim Clijsters – där barnen får träna upp sin rörelse, motorik och koordination.

Genom träningarna utvecklas barnen fortare både i kroppen och knoppen, vilket ger bra förutsättningar för framtiden, oavsett vilken sport barnen kommer utöva.

Multi Skillz har inte riktigt slagit igenom i Sverige än.

– Det är runt 40 klubbar i Sverige som får bedriva Multi Skillz, men runt tio som verkligen gör det, berättar Eva-Lena Daun.

En av dessa är alltså VTK med Daun och Petersson, som båda har gått utbildningen som krävs och är licensierade tränare.

– Jag körde det redan i Strängnäs och nu har vi haft en prova-på-dag här i Västerås. 25 barn och tio föräldrar om vartannat på en och samma bana. Det var full fart, säger Eva-Lena med ett skratt.

Ytterligare ett Multi Skillz-tillfälle på Bellevue planeras i mellandagarna.

– Vi tycker att den här träningen är otroligt värdefull.

Powered by Labrador CMS