VSK Bandy läcker – ekonomiskt. Sportsligt är det uppåt för målvakt Henrik Kjellsson & co. Men värre är det på den ekonomiska planhalvan där den bristande likviditeten är akut. Foto: STEFAN LINDGREN

”Det var tufft att gå upp i morse”

Sportsligt har VSK Bandy öppnat säsongen starkt med absolut toppkänning i Elitserien för båda dam- och herrlaget. Betydligt värre är det på den ekonomiska planhalvan. Ekonomin är ansträngd – och nu vädjar klubben om hjälp. – Det var tufft att gå upp i morse, säger VSK Bandys ordförande Gisela Stockhaus.

Publicerad

Oro och ilska från vissa håll. Samtidigt otroligt mycket stöd, både från privatpersoner och näringslivet och övriga Bandysverige

Det har bara gått knappt en vecka sedan det stod klart att marknadssamarbetet mellan VSK Bandy och VSK Fotboll upphör och att föreningarna går skilda vägar. Samarbetet har inte givit det resultat som de båda föreningarna hade hoppats på.

I går gick VSK Bandy ut med ett pressmeddelande där man berättade om det mycket ansträngda ekonomiska läget och samtidigt vädjade till näringsliv och supportrar om hjälp.

Den mest akuta frågan att lösa är likviditeten som idag är väldigt ansträngd.

Hur allvarligt är läget?

– Det är ett tufft läge. Otroligt bekymmersamt, säger VSK Bandys ordförande Gisela Stockhaus till Västerås Tidning.

Hur har reaktionerna varit sedan ni lade korten på bordet igår?

– Det har givetvis varit blandat. Oro och ilska från vissa håll. Samtidigt otroligt mycket stöd, både från privatpersoner och näringslivet och övriga Bandysverige. Det är ett tufft läge för många klubbar där ute.

Kan det bli aktuellt med bantning av spelartruppen?

– Det har ju blivit en bantning redan när Robin Folkesson lämnade. Vi behöver ha ett bra lag på planen. Vi behöver sportsliga framgångar.

Hur pass oroliga är ni?

– Vi är oroliga. Det är man alltid när det inte finns pengar på bankkontot, säger Gisela Stockhaus och fortsätter:

– Men det som kanske gör att vi trycker tillbaka oron och fokuserar och jobbar stenhårt för att få till likviditeten, är att det görs många insatser nu och att det finns många anledningar till varför man ska stötta VSK Bandy.

En åtgärd för att direkt få snurr på de intäktsskapande åtgärderna är att Anders Ek tillträtt som klubbchef och Henrik Lundgren som marknadschef.

– Det krävs resurser krävs för att ta sig ur detta. Går inte att bara ha ideella krafter. Nu har vi en stark laguppställning på marknadssidan, säger Gisela Stockhaus.

Hur ser du på skilsmässan från fotbollen?

– Vi har utvärderat vårt samarbete och kommit fram till att det inte blev som vi förväntat oss. Det finns inga hard feelings mellan oss. Vi var överens om att det skulle ske.

Skulle samarbetet rentav ha upphört tidigare?

– Det är jättesvårt att säga och går inte att spekulera i. Vi får leva med de beslut vi har tagit.

Enligt avtalet mellan VSK Bandy och VSK Fotboll har bandyn en skuld som man inte har förmått betala. VSK Fotboll har nu kallat sina medlemmar till ett extramöte nästa onsdag där en punkt på dagordningen är: ”Beslut om att eventuellt ytterligare bevilja ett lån till VSK Bandy”.

Är det något ni har diskuterat?

– Vi har en dialog om det. Men det är en medlemsfråga nu. Vi har inte kunnat leverera enligt det avtal vi haft, så är det.

En annan orsak till likviditetskrisen är att publiken har svikit i ABB Arena Syd hittills i år.

– Så är det. Och det är klart att vi skulle vilja ha mer folk på våra matcher, inte minst för de som levererar på isen. Det är alltid trevligare att spela inför en större publik. Men det är stor konkurrens om publiken i stan. Samtidigt är det bra för staden Västerås som behöver mycket bra idrott att går bra för flera lag, säger Gisela Stockhaus.

I morgon blir det dessutom en olycklig krock då VIK spelar hemma i Hockeyallvenskan i ABB Arena Nord samtidigt som VSK får besök av regerande svenska mästarna Edsbyn i ABB Arena Syd (matchstart 18.00).

– Vi kan bara hoppas att publiken sluter upp och stöttar oss när vi behöver det som mest.

Hur mår du själv i allt det här?

– Det var tufft att gå upp i morse. Det är en konstig situation, himmel och helvete. Det sportsliga och det ekonomiska. Men den stöttning vi känner från flera håll ger hopp.

Avslutningsvis, vad vill du säga till alla luttrade VSK-supportrar?

– Att vi har otroligt mycket bra saker på gång. Att vi just har förlängt med Micke (Carlsson, tränaren) känns otroligt bra och är en garant för att herrlaget kommer att fortsätta spela en bra och attraktiv bandy. Vi kommer att lösa det här, säger Gisela Stockhaus.

Framtidstro – trots allt. VSK Bandys ordförande Gisela Stockhaus ser ”otroligt bekymmersamt” på det ekonomiska läget som klubben befinner sig i. Men framtidstron finns trots allt. ”Vi behöver hjälp. Men vi har redan fått mycket stöttning. Vi ska lösa det här”, säger hon. Foto: VSK
Powered by Labrador CMS