Västeråsaren Erik Ask i aktion under tourfinalen i Kalmar.

Beachvolleytalangen från Västerås historisk – yngste medaljören på svenska touren

18-årige talangen Erik Ask från Västerås Volleybollklubb blev i helgen historisk när han tog silver i den avslutande finalen på den svenska beachvolleybolltouren som den yngsta spelaren någonsin på herrsidan tillsammans med partnern Jacob Hölting Nilsson.

Publicerad Senast uppdaterad

Erik Ask och parhästen Hölting Nilsson från Ystad har haft en lysande sommar.

Bland annat blev det en första SM-medalj på seniornivå på klassiska Tylösand-stranden utanför Halmstad i början av augusti. 

På den svenska touren, som även gjorde ett stopp på Lögastrand i sommar under Cityfestivalen, har framgångarna också avlöst varandra.

Nu var det dags för tourfinalen i Kalmar de åtta högst rankade lagen på herr- och damsidan efter sommarens nio tourstop tagit sig för att göra upp om den prestigefyllda tourtrofén. 

Tävlingen har arrangerats sedan 1987 och har ansetts vara det mest prestigefulla en beachvolleybollspelare kan vinna i Sverige. 

Nu skrevs alltså ett stycke när 18-åringarna Erik Ask och Jacob Hölting Nilsson blev de yngsta spelarna någonsin på herrsidan att spela final på den avslutande tourfinalen. 

Duon tillhörde trots sina unga år favoriterna till guldet, men föll i finalen inför 1 000 personer mot Teodor Grahn (Habo Volley)/Linus Isaksson (Slowdown) med 2–0 i set (21-17, 21-16). Finalen blev en jämn drabbning men i slutet av respektive set drog vinnarna ifrån och avgjorde. 

 – Vi nådde tyvärr inte upp till den nivå vi kan prestera, säger Erik Ask. Surt men att ta ett silver är ju bra även om jag har svårt att smälta förlusten så här tätt inpå matchen.

Förra helgen deltog de på U20-EM i Riga och lyckades knipa en femte plats efter uttåg i en mycket jämn kvartsfinal mot Polen.

Nästa vecka har Ask och Hölting Nilsson fått wild card till VM i King of Court – som är en snabbare spelform än traditionellt – i Rotterdam. 

Historiska medaljörer. Erik Ask och Jacob Hölting Nilsson.
Powered by Labrador CMS