Bild till vänster: Alicia Brännback i aktion under normala tävlingsomständigheter, Croatian Open hösten 2019. Bild till höger: Från inspelningen av mönstren till onlinetävlingen JCUK Poomsae Championship där Alicia Brännback tog ett silver. Foto: Digital Sport Network / Privat

Alicia Brännback tog första taekwondomedaljen på 12 månader – online

Inga ordinarie tävlingar på grund av pandemin. Men Västerås taekwondostjärna Alicia Brännback har ändå fått chansen att visa sin klass. Förra helgen tog 20-åringen från KSA Västerås sin första medalj på ett år i onlinetävlingen JCUK Poomsae Championships. – Man lär sig väldigt mycket om sig själv på det här sättet, säger hon.

Publicerad

Inga ordinarie tävlingar på grund av pandemin.Men Västerås taekwondostjärna Alicia Brännback har ändå fått chansen att visa sin klass. Förra helgen tog 20-åringen från KSA Västerås sin första medalj på ett år i onlinetävlingen JCUK Poomsae Championships. – Man lär sig väldigt mycket om sig själv på det här sättet, säger hon.

Det blev ett silver i mönsterklassen (poomsae) för damer 18–30 år för 2019 års EM-silvermedaljör och ”Årets unga tjej” på Ungdomsidrottsgalan förra året.

I klassen återfanns både VM- och EM- medaljörer så motståndet var av toppklass där varje tiondel räknades.

500 deltagare – 45 nationer

Tävlingen, som arrangerades i England, lockade över 500 deltagare från 45 nationer och utgjorde ett bra exempel på hur taekwondon har anpassat sig och lyckats hålla igång tävlingarna via nya digital plattformar även under pandemin.

– Det som är positivt med online-tävlingarna är att jag möter mina europeiska motståndare men även eliten från resten av världen som i vanliga fall inte kommer till Europa, berättar Alicia i ett mejl till Västerås Tidning.

Hon fortsätter:

– Domarna tillhör också de bästa i världen så jag kan nästan få ett bättre kvitto på formen än när vi kan resa och tävla på plats. Självklart så saknar man resandet, kompisarna och att uppleva världen otroligt mycket men det är inte mycket man kan göra mer än att vänta ut pandemin.

En av de största utmaningarna med att tävla online kan vara motivationen.

– Det kan vara svårt att tagga till när man står ensam med sin tränare i lokalen och filmar sina mönster istället för en hall med 1 000 personer, men man lär sig väldigt mycket om sig själv på det här sättet, säger Alicia Brännback.

Det blev inget VM som planerat under 2020, men hennes gren – poomsae – flyttades snabbt över online och har efter det vuxit explosionsartat. Det blev också ett online-VM, där Västeråstjejen blev 15:e av 65 startande.

Nya tävlingar väntar

Närmast denna helg väntar en tysk onlinetävling för Alicia Brännback, tätt följt av en dansk motsvarighet helgen efter.

– Jag har inga förväntningar på resultatet i helgen men hoppas självklart på avancemang till finalen. Det är väldigt många bra deltagare med från Mexiko, Iran och Europa så det kan bli tufft, säger Alicia Brännback.

Utöver online-tävlandet så handlar dagarna mest om studier på högskolan och så mycket träning som det någonsin går som förberedelse tills de ”riktiga” tävlingarna kan starta igen.

Powered by Labrador CMS