19-åriga Emilia Brangefält är ett stort löparlöfte. Tidigare i juni satte hon världsårsbästa för kvinnor under 20 år när hon sprang sitt livs första maratonlopp. Foto: Jonas Bergkvist

19-åriga Emilia från Västerås är snabbast i världen i år

Att genomföra sitt livs första maratonlopp är en bedrift. Att göra det i 25-gradig hetta är en ännu större bedrift. Västeråstjejen Emilia Brangefält nöjde sig inte med det. Hon korsade dessutom mållinjen i sin debut på årets snabbaste tid för kvinnor under 20 år. I världen. – Jag blev jättechockad, säger 19-åringen som tävlar för Västerås Friidrott.

  • Publicerad 09:42, 26 jun 2021

Den dagen var det jättevarmt, runt 25 grader. Jag tänkte att jag får vara glad bara jag tar mig igenom loppet

Det har varit några händelserika och inte minst framgångsrika sommarveckor för Emilia Brangefält.

Den 9 juni tog hon studenten från Rudbeckianska gymnasiet och fick i samband med det även motta Idrottsskölden, ett av de finare idrottsprisen i Sverige.

Det instiftades för över 100 år sedan av Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande, SCIF, och bland många kända idrottsprofiler som erhållit det märks Peter Forsberg, Gunde Svan, Jenny Kallur och Susanna Kallur, Daniel Sedin och Henrik Sedin och Stefan Holm.

Men det som hände fyra dagar tidigare, den 5 juni, placerar högst sannolikt Emilia Brangefält i en ännu mer exklusiv skara.

Hon hade fått en inbjudan och tackat ja till att springa Bålsta VIP Maraton.

Det skulle bli hennes debut över den klassiska sträckan på 42 195 meter och med en given målsättning att komma under tre timmar.

– Jag såg det mest som en rolig grej. Jag hade sprungit maraförberedande 38 km två veckor innan så jag visste att jag skulle klara distansen.

Men det västeråsaren inte var förberedd på var värmen.

– Den dagen var det jättevarmt, runt 25 grader. Jag tänkte att jag får vara glad bara jag tar mig igenom loppet.

Emilia Brangefält ska nu springa Stockholm Marathon i höst, som även är SM. Foto: Jonas Bergkvist

Löparna föll av en efter en och jag började nästan själv fundera ”Jaha, när ska jag kliva av?”.

Emilia Brangefält gick ut i en klunga som efterhand blev allt glesare.

– Löparna föll av en efter en och jag började nästan själv fundera ”Jaha, när ska jag kliva av?”. Mina föräldrar fanns på plats och började bli oroliga för värmeslag. Det var en varvbana så jag fick varje varv ordentligt med sportdryck och så fick jag hälla vatten över mig.

Mer än hälften av deltagarna bröt loppet.

Men inte Emilia Brangefält.

Hon fick springa mycket själv på slutet men stod distansen ut och kom i mål på 2.56,19 – nytt världsårsbästa för kvinnor under 20 år.

Visste du då att det var en världstid?

– Nej, jag hade ingen koll på det. Det var jättechockande faktiskt.

Hur överraskad är du att du klarade att springa under tre timmar i din debut?

– Ganska överraskad med tanke på värmen. Jag visste att jag brukar känna mig piggare ju längre jag springer och jag tappade inte så mycket fast jag sprang själv och då visste jag att jag hade chansen. Jag krigade på och är jättestolt över min prestation även fast det kanske inte varit så många maratonlopp i år i världen på grund av pandemin.

Men när den blågulklädda VFK-aren jämför sin tid med samtliga svenska damtider förra året skulle hon ha hamnat på en 19:e plats alla åldrar inräknat – som den klart yngsta.

– Det känns bra. Det är nog ganska ovanligt att vara så ung men ändå så uthållig.

Nu är Emilia Brangefält kvalificerad för SM.

– Det blir på Stockholm Marathon i höst. Jag vill ju satsa mot de längre distanserna, det är där jag har en ordentlig chans. Jag satsar på ultralöpning också och i slutet av augusti ska jag springa Idre fjällmaraton. Det är ett terränglopp på 45 km med totalt 1 400 höjdmeter.

Den tidigare orienteraren och längdskidåkaren har bara satsat helhjärtat på löpningen de senaste två åren. Men utvecklingen på de längre distanserna som halvmara och 10 km har pekat brant uppåt.

– Jag gillar mer att bara springa, utan en karta i handen. Det är så enkelt, bara att sätta på sig skorna och ge sig ut.

Om det dessutom råkar bli en topptid i stekande sol i en maratondebut är det ju ren bonus.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

ABB köper europeiskt robotföretag

Robotföretaget ASTI köps upp av ABB, meddelade företaget i ett pressmeddelande i veckan.fredag 23/7 9:47

Efter 22 månaders uppgång – nu sjunker arbetslösheten i Västmanland

Sedan juni 2019 har arbetslösheten i Västmanlands län ökat, men i maj vände utvecklingen då andelen arbetslösa sjönk jämfört med året innan. Under maj månad rapporterade Västmanland en total...tisdag 15/6 21:03

Han är Årets företagare i Västerås

Coronakrisen satte tillfälligt stopp för TB Printsolutions kraftiga tillväxt. Nu har företagets vd Jonas Bergström utsetts till Årets Företagare i Västerås – och siktar nu på att få företaget att...söndag 30/5 13:32

Alert 100-åring förbereder sig för återkomst till kontoret

Mitt under coronaåret 2020 fyllde Mimer 100 år. Och efter ett jubileumsår fyllt av prestigefyllda utmärkelser gör sig bostadsföretaget nu redo för att ta sig an tiden efter covid. – Vi jobbar på en...tisdag 25/5 19:50

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING