Guldduo. Freja Lannefors och Tintin Bergman är svenska juniormästare i submission wrestling och taekwondo.
Guldduo. Freja Lannefors och Tintin Bergman är svenska juniormästare i submission wrestling och taekwondo.

16-åringarna Freja och Tintin är svenska juniormästare

Här kommer två lokala kampsportsframgångar – i två olika grenar. Freja Lannefors och Tintin Bergman, båda 16 år, kan titulera sig svenska juniormästare.

Publicerad Senast uppdaterad

Freja Lannefors har vi uppmärksammat flera gånger, senast i november när hon blev VM-tvåa. Men då var det i grenen brasiliansk jiu-jitsu (BJJ).

Denna gång handlade det om submission wrestling, en modern hybridkampsport som förenklat går ut på att tvinga sin motståndare att ge upp utan att använda sparkar eller slag.

Freja Lannefors fanns på plats i helgen när SM-tävlingarna avgjordes under Kampsportsfestivalen för att tampas om guldet i juniorklassen. 

Så blev det också, trots att 16-åringen som tävlar för Västeråsklubben 021 Grappling, fick flytta upp en viktklass. Hon var dominant i båda sina matcher och vann både semifinalen och finalen med lås som tvingade hennes motståndare att ge upp. 

”Freja har haft ett helt fantastiskt tävlingsår med EM-guld, SM-guld och VM-silver i BJJ (brasiliansk jiu-jitsu) och nu även SM-guld i submission wrestling. Som tränare är jag otroligt stolt och imponerad över Frejas utveckling det här året och det är så roligt att se att all träning och slit hon har lagt ner har gett såna fina resultat”, säger tränaren Jesper Zels. 

I Helsingborg och grenen taekwondo hittar vi nästa svenska juniormästare. Där slog Hallstakillen Tintin Bergman, som tävlar för KSA Västerås, till och vann SM-guld för andra året i rad. 

Med en färsk guldmedalj från Svenska cupen i Kinna tre veckor tidigare var både formen och självförtroendet på topp och han gick obesegrad genom de båda tävlingarna. Nu är siktet inställt på det tuffa målet att bli uttagen till taekwondo-VM i Korea 2024. Våren kommer att innebära tuff träning och ett antal internationella tävlingar för att vara i så bra slag för att få möjligheten att återigen representera det svenska taekwondo-landslaget. Senast han gjorde det var i EM i Tallinn i höstas

Tintin Bergman (i rött) under finalen som gav JSM-guldet.
Tintin Bergman (i rött) under finalen som gav JSM-guldet.
Powered by Labrador CMS