Pernilla Törngren, destinationsutvecklare på Visit Västerås, tipsar om saker att göra i Västerås i sommar. Foto: Visit Västerås / Henrik Mill / Pia Norlander

Turistexpertens bästa hemestertips: "Jag älskar verkligen Västerås"

Pernilla Törngren är destinationsutvecklare på Visit Västerås och dessutom en Västeråsälskare av rang. Här delar hon med sig av 10 tips för en härlig sommar i Västerås! – Jag älskar verkligen Västerås så för mig blir det en hel del hemester även i år. Jag kommer att vara utomhus så mycket som möjligt för att ladda på D-vitamindepån så många av mina personliga tips är kopplat till att ute fortfarande är det nya inne, säger hon.

Publicerad

Golf

"Jag älskar verkligen att spela golf. Även om vissa rundor är otroligt frustrerande så ger det oftast ett lugn och en möjlighet att vara här och nu. I Västerås och Västmanland har vi 261 greener inom 45 minuter och de ska jag spela i sommar."

Cykla i Västerås

Här finns MTB banor för nybörjaren, liftburen downhill och banor med SM status så välja det som passar dig bäst. För mig står en tur till svärfar i Frösåker på utflyktslistan. Cykelturen kommer gå över Gäddeholm med stopp i handelsträdgården och på cafét samt kanske ett dopp i Mälaren.

Sommar = glass

Att äta glass hör till sommaren. Det finns minst tre plaster jag garanterat kommer besöka. Det är Kajplats 9 samt Frösåkers Brygga vars hemgjorda glass smakar helt gudomligt. Sedan är det alltid gott med mjukglass och då är det ju perfekt att köpa den i Västerås Gästhamnen och kika på de som utför sina skills i Västerås cable park.

Besök Ängsö

Ingen sommar utan besök på Ängsö. Bad från klipporna, räksmörgås hos Fiskarfruns Café och inköp av färska grönsaker hos Grönsaksbonden står på min lista.

I år kommer även Kungsbyns Djurpark har öppet och Engsö Slott kommer att ha guidade visningar. Jag är även nyfiken på att se hur slottsparken blivit. De har jobbats för fullt med att återställa den till 1750-tals skrud.

Konsertsommar

Självklart blir det besök på Västerås Cityfestival. Jag har även planerat att se Mauro Scocco på Västerås Officersmäss och efter två års väntan får jag äntligen åka med M/S Havsörnen till Sundbyholm och lyssna på Lars Winnerbäck. Äntligen konsertsommar igen!

Vandra på Bruksleden

Jag är ingen van vandrare men under pandemin har det blivit en del vandring på Ängsö. Nu är det dags för nästa steg. Nu väntar Bruksleden. Måste se hängmattorna vid Landsberget men första rundan blir nog runt Långsjön i Surahammar.

Paddla kajak

Det är lite utanför min komfortzon men det ser så härligt ut. Så när sommaren passerat ska jag ha paddlat kajak. Jag kommer så klart hyra en av de kajaker som enligt Per på Aktivt Uteliv Björnögården inte kan välta.

Skultuna

Ett besök på Skultuna hör oxså sommaren till. Lite shopping samt fika eller lunch på Bistro Bruket. Jag har även hört så gott om den lilla butiken Madame Slitage i Skultuna. Dit ska jag.

Äta god mat

Semester = komma ifrån vardagen. Det betyder inte att jag behöver åka bort men jag hoppar gärna matlagningen och besöker Västerås underbara restauranger. Skaldjur på Kajplats 9 och Bistro Lilla Stallet är ett par av mina favoriter.

Gör din egen bucketlist

Mitt sista tips är att du gör din egen bucketlist för sommaren. På Visitvasteras.se finns massor av tips och inspiration. Här finns även en lista på var ni hittar våra InfoPoints som har besöksfoldrar och kartor för både Västerås & Västmanland.

Powered by Labrador CMS