Här är veckans vintips från Västerås Tidnings expert Patric Anderson.

Krävande och dyr druva – men också den förnämsta

Sista vinspalten före sommaruppehållet och vad passar då bättre än en Pinot Noir special.

Publicerad

Det är den kanske den förnämsta blåa druvan av alla. Svår att odla då den har tunt skal och lätt angrips av sjukdomar. Därför dyr att hålla efter, för den kräver mycket personal och omsorg i vingården.

Den ger en liten skörd för att den har små bär som växer i kompakta, mindre klasar. Men vilka viner den ger – bland annat några av världens dyraste viner för mer än 30 000 kronor flaskan. Och så krävs det såklart en duktigt vinmakare för att skapa ett riktigt gott vin.

Här får ni fyra bra förslag som förvisso kostar en slant, men ibland måste man få unna sig. Speciellt på semestern.

Raoul Clerget Côte de Nuits-Villages 2016

Frankrike, Bourgogne

Nr: 2269. Pris: 189 kr

Om: Les Grands Chais de France heter producenten som gör massor av vin från olika områden i Frankrike. Det som är bra med stora bjässar är att när de får till det, brukar det vara till rimliga priser. Här är ett perfekt exempel på det. Ett jättehärligt vin med jordgubbar, hallon och aningen fat i perfekt balans. Trots att det är mycket ungt är det redo att drickas nu. Dricks som ett glas gott vin eller till magert kött och sötare grönsaker, krydda med exempelvis oregano eller mynta.

Black Stallion Russian River Pinot Noir 2016

USA, Russian River Valley

Nr: 2235. Pris: 189 kr

Om: USA har verkligen tagit Pinot Noir till sitt hjärta, speciellt efter filmen Sideways från 2004. Druvan odlas på många ställen, men bara där klimatet är svalare blir det riktigt bra. Det får inte vara för varmt för då saknas den härliga syra som balanserar den söta frukten. Det här är ett exempel på hur det blir när det är perfekt om man gillar vin med massor av frukt och mild, behaglig syra samt inslag av fattoner som kaffe och choklad. Se ovan för mat- och serveringstips.

Greywacke Pinot Noir 2014

Nya Zeeland, Marlborough.

Nr: 78341 (BS). Pris: 269 kr

Om: På Nya Zeeland har Pinot Noir också ett starkt fäste. Området Central Otago i södra delen av landet är omtalat för sina riktigt vassa försök att likna originalet från Bourgogne. Men även i andra delar kan en seriös och bra vinmakare göra fantastiska viner. Denna variant är just en sådan med lite längre lagring på franska ekfat. Har därför en mycket elegant rökighet som balanseras perfekt med den solmogna frukten. Prova till grillad fisk och nyplockad färskpotatis.

Künstler Hochheimer Stein Erste Lage 2015

Tyskland, Rheingau. Nr: 95187. Pris: 269 kr

Om: Spätburgunder är tyska namnet på Pinot Noir. Erste Lage är Tysklands nya klassificering för en vingård av yppersta kvalitet. Endast Grosse Lage är bättre vilken är tänkt att motsvara fransmännens Grand Cru. Området Rheingau gör vanligen vita viner i världsklass men denna röda variant på Pinot Noir är något man inte får missa. Något friskare syra än vinerna ovan men sagolikt härlig frukt. Kör fisken ovan men servera med rödvinsås eller grillad citron.

Powered by Labrador CMS