Patric Anderson under förra årets Vin i Västerås på ACC. Västerås Tidnings vinexpert är givetvis på plats även i år. Foto: Lasse Blom

Ta chansen att hitta nya favoriter på vinmässan

Vi kör igång vinspalten igen och jag börjar med att tipsa om vinmässan i Västerås den 14 och 15 september.

Publicerad

Självklart är jag själv på plats så kommer ni dit så ses vi där!

Vin i Västerås på ACC är ett fullständigt lysande tillfälle att prova vin från massor av bra leverantörer.

Många av mina vintips är för vin som endast finns i beställningssortimentet och nu har du chansen att provsmaka flera av dessa.

Mässan som västeråsarna fått smak för

Lika bra utställare detta år som tidigare med många goda viner att smaka på.

Här ges chansen att hitta en ny favorit – våga prova några andra viner än vad du vanligen köper.

Självklart är jag själv på plats så kommer ni dit så ses vi där!

Här under kan ni läsa om veckans vintips:

Dark Horse Double Down

USA, Kalifornien

Nr: 73515 (BS) Pris: 119 kr

Om: Om ni letar efter ett vin som passar perfekt till en saftig biff så har ni hittat rätt. Ett mycket kraftigt, mustigt och kompakt vin med 14,5 procents alkohol. En udda druvblandning av Tannat, Teroldego, Zinfandel, Petite Syrah. Teroldego och Zinfandel ger vinet en kryddig, röd frukt medan Tannat och Petite Syrah bidrar med mörkare färg, tanniner och ännu mer kryddighet. Mycket bra exempel för alla som vill ha mycket av allt.

Bonchelli Ecologico Rosso

Italien, Sicilien

Nr: 79079 (BS) Pris: 109 kr

Om: Likt vinet ovan har vi även här ett fylligt vin med mycket färg och mustighet. Druvblandningen är Nero d’Avola med en liten andel Merlot för att mjuka upp. Det finns fatkaraktär med vaniljtoner, men mestadels hittar man mörka bär, plommon och torkad frukt. Man låter en del av druvorna hänga kvar länge på vinrankan vilket ger en amarone-liknade känsla. Detta vin passar fint ihop med maträtter med mycket smak och textur som risotto, pasta med gräddiga såser eller parmesan.

Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto

Italien, Abruzzo

Nr: Nr 3023 Pris: 109 kr

Om: Ett makalöst smart drag att knyta fast en liten bit kvist från vinrankan, en pinne, runt flaskan. Idag känner de flesta till ”pinn-vinet” och många har säkert också smakat det. Vinet är helt gjort på druvan Montepulciano som är kung i regionen. Kryddig doft, mörk färg och inslag av körsbär och mörka bär. Frisk syra och ganska mjuka tanniner. Passar som handsken till pizza och klarar även kryddigare rätter med måttlig hetta.

Cantina Zaccagnini Pecorino

Italien, Abruzzo

Nr: 70297 Pris: 99 kr

Om: ”Pinn-vinet” finns även som vitt från samma producent. Om Montepulciano är kung av druvorna i regionen är Pecorino drottningen. Pecorino är även en jättegod fårost med samma namn. Jag gillar denna druva skarpt för den ger ett okomplicerat, mjukt, fruktigt, gott vin. Finns inslag av päron och citrus som tillsammans med 9 gram restsocker ger ett mycket fruktigt vin. Passar kanske bäst på egen hand eller till mat med söta inslag.

Här är veckans vintips från Västerås Tidnings expert Patric Anderson.
Powered by Labrador CMS