Garnacha Tinta odlas över hela världen. Foto: Moatphotos

Garnacha – druvan som blivit en av de mest odlade

Garnacha Tinta är en druva som ursprungligen kommer från Spanien. Numera odlas den över hela världen och är en av de mest odlade druvsorterna.

Publicerad

Då druvornas växtplats varierar gör även druvans namn likaså.

Druvan trivs som bäst i varma områden och byter namn beroende på var den växer. Det vanligaste är att Garnacha blandas med andra druvor, då den inte har så mycket tanniner som behövs för att vinet ska tåla längre lagring.

Vanliga druvor man blandar med är Tempranillo i Rioja, Syrah i Rhône och Cariñena i Priorat.

Dock förekommer det att druvan vinifieras för sig själv, vilket ger ett vin med mycket frukt, mjuka tanniner och hög alkoholhalt.

Denna vecka har jag valt ut fyra viner som alla är mestadels Garnacha. Men då druvornas växtplats varierar gör även druvans namn likaså.

Anciano 35 year Old Vines

Spanien, Calatayud

Nr: 74952 Pris: 109 kr

Om: Ett vin som kommer från området där Garnacha Tinta har sitt ursprung. Smakar och doftar både mörka bär och mogna hallon. Nästan lite söt doft fast vinet är helt utan socker. Druvan ger sällan viner med mörk färg, medel på sin höjd, och har ofta ganska hög alkohol, här 15%. Vinet är från 2015 och tjänar inget på att lagras. Går utmärkt att dricka på egen hand, men smakar fint tillsammans med medelhavsmat. Bönor, linser, rotfrukter, fisk, kyckling, ljust kött. Krydda med rosmarin, timjan och vitlök.

Xavier Grenache Vieilles Vignes

Frankrike, Côtes du Rhône

Nr: 2151 Pris: 99 kr

Om: Vi åker till Frankrike och Rhônedalen där druvan byter namn till
Grenache Noir. Vanlig praxis här är att man blandar in Syrah och Mourvèdre men reglerna tillåter att man får göra ett vin på endast en druva. Det har Xavier valt att göra med detta vin där druvorna kommer från gamla vinstockar. Vintet är organiskt och från 2016. Relativ mörk färg med massor av mogna hallon, björnbär och lite kryddiga inslag. Mjukt, men ändå lite stuns i eftersmaken. Mat som ovan, eller kanske en Ratatouille?

Herencia Altés Garnatxa Negra

Spanien, Terra Alta

Nr: 2182 Pris: 99 kr

Om: Tillbaka i Spanien och vidare till Katalonien. Här kallas druvan Garnatxa Negra och i detta vin har man även blandat i 12% Garnacha Peluda (som är en annan druva) och 3% Cariñena. Lagras i stora ekfat som gör vinet ganska ljust till färgen och mycket mjukt och fruktigt. Lutar lite mer över åt röda bär som hallon och jordgubbar och har mycket mjuka tanniner. Upplevs nästan sött trots en låg sockerhalt på under 3 g/l. Gjort 2017 och nyhet i ordinarie sortimentet. Väl värt att prova till samma mat som ovan.

Cannonau di Sardegna Riserva

Italien, Sardinien

Nr: 2004 Pris: 119 kr

Om: Garnacha är inte speciellt utbredd i Italien, men på Sardinien har den ett starkt fäste. Här kallas druvan Cannonau och trivs utmärkt på den solvarma ön. En annan specialitet är att man ofta lagrar vinet ganska länge på ekfat och har låga skördeuttag. Så även i detta vin som gör det lite mer kompakt och komplext. Lite mer kryddigt och mörkare frukt, som körsbär, kompletterar de röda bären. Vinet är från 2016 och går kanske att lagra något år. Mat som ovan, men tål även lite stekyta och rök från grillen.

Här är veckans vintips signerat Patric Anderson.
Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson. Foto: Jonas Bergkvist
Powered by Labrador CMS