Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson är här med en ny spalt. Foto: Jonas Bergkvist

Det kan löna sig att leta efter ledtrådar på flaskorna

Jag har kompisar från åren i Surahammar som delar in vin enligt gott och drickbart. Passar för vissa. En lite mer kontrollerad indelning kan vara genom att läsa ledtrådar på flaskan.

Publicerad

Vinet är fruktigt med mörka körsbär, örter, skogshallon och vanilj

Man hittar flaskor där det står Riserva eller Reserva beroende på land och stavning.

I Spanien och Italien är dessa benämningar reglerade och innebär att vinet ska vara lite längre lagrat, högre alkohol eller annat fint. Helt enkelt lite bättre än vanliga utgåvan.

Lite dyrare också. Utanför Europa är detta inte lika hårt reglerat, så om ett vin är Reserve kan det egentligen betyda lite vad som helst. Säkert drickbart iallafall.

Chianti del Barone Ricasoli

Italien, Chianti

Nr: 2700 Pris: 95 kr

Om: Här har vi ett mycket klassiskt vin, gjort av en anrik producent, som levererat bra vin i många år. Reglerna här säger att man måste ha med 70% av den svårodlade druvan Sangiovese. Minst 11,5% ska alkoholhalten ligga på. Vinet är fruktigt med mörka körsbär, örter, skogshallon och vanilj. Frisk syra möter upp och vill man matcha mat så tänk Italienskt som pizza, pastarätter, chark eller ost som smakar mycket.

Rocca Guicciarda Riserva

Italien, Chianti Classico

Nr: 2723 Pris: 159 kr

Om: Vi uppgraderar till en Riserva från samma producent, Barone Ricasoli. Här har reglerna hårdnat och exempelvis måste alkoholhalten här vara minst 12,5% och 80% måste ingå av druvan Sangiovese. Dessutom odlas druvorna från ett ännu mer klassiskt område och man får därför även sätta ut det eftertraktade Classico på flaskan. Hårdare krav på lagring ger ett mer komplext vin med fatkaraktär, choklad och nougat.

Marqués de Riscal Reserva

Spanien, Rioja

Nr: 2573 Pris: 159 kr

Om: När det gäller den Spanska termen Reserva så är den mycket hårt kontrollerad i Rioja och Ribera del Duero, framför allt vad det gäller lagringstider. Detta vin är från 2014 och tidigare än så hittar du det inte i butik, för det får inte säljas förrän först fyra år efter skörden. Det innebär att denna typ av vin nästan alltid har lite mognadstoner som torkade körsbär, tobak och svamp. Vanilj är också vanligt om man lagar på amerikanska ekfat.

Marqués de Riscal Gran Reserva

Spanien, Rioja

Nr: 6110 Pris: 199 kr

Om: Marques de Riscal köpte i juli 2010 varumärket Marques de Arienzo, men då detta vin är från 2006 står det forfarande det gamla namnet Arienzo på flaskan. Nu är vi uppe på högsta nivån, Gran Reserva. Det innebär minst två års lagring på fat och tre år på flaska. Först sex år efter skörd får vinet säljas. Druvan Tempranillo ger inslag av både röda och blåa bär, men det är mest för mognad man väljer denna typ av vin.

Här är veckans vintips från Västerås Tidnings expert Patric Anderson.
Powered by Labrador CMS