Här är veckans vintips från Västerås Tidnings expert Patric Anderson.

Därför är inte alla viner veganska

Om man är strikt vegan är inte ens vin säker mark, trots att det är gjort på vindruvor från växtriket.

Publicerad

För att vinet ska bli rent och klart så klarnar de flesta producenter sina viner innan buteljering – och det finns många olika metoder där vissa producenter använder klarningsmedel som kommer från djurriket.

Exempelvis kan man använda sig av chitosan/kitosan som utvinns ur skalen från skaldjur, äggvita, gelatin som är protein från djur, isinglass som utvinns ur simblåsan från fiskar, med mera.

Nu är detta dock ganska ovanligt. De flesta klarnar sina viner med helt djurfri Bentonit-lera eller utan tillsatser genom att dra om vinet flera gånger till nya tunnor. Dock frågas det allt mer efter ”vegan-viner” så många producenter börjar skriva ut detta på flaskan. Men märk väl att de flesta viner är vegan även om det inte framgår av etiketten.

MIM Natura Cava

Spanien, Pendés. Nr: 7740. Pris: 109 kr

Om: Detta vin är helt rätt i tiden. Gjort av både ekologiskt och biodynamiskt handskördade druvor med sorterna Xarel·lo, Macabeo, Parellada och Chardonnay. Lagrat mer än 24 månader i flaskan och utan animaliska inslag i klarningen. Låg sockerhalt på mindre än 3g/l. LCHF, vegan och miljöriktigt med andra ord. Dessutom stiltypiskt gott. Friskt, piggt med tydliga inslag av frukt som päron, gröna äpplen och en gnutta kex från lagringen. Jag tycker att man kan dricka den svalt som den är eller som välkomstbubbel.

Côtes-du-Rhône Saint-Francois

Frankrike, Côtes du Rhône. Nr: 74993. Pris: 89 kr

Om: Producenten heter Gabriel Meffre och har valt att göra ett blandvin på druvsorterna Grenache Blanc, Clairette och Viognier. Ekologiskt certifierat vin med organiskt odlade druvor. Helt vegan. Man gör mest rött vin i detta område men de vita är ofta riktigt bra när de dyker upp. Nästan alltid blandviner. Detta vin har mycket frukt, päron, persika och doftar mycket av gula/vita blommor. Ett somrigt vin som passar bra till soliga picknick-
rätter som kycklingsallad, kalkonmacka eller valfritt vegan-alternativ. Ta med kylväska till vinet. Serveras bäst svalt.

Montirius Vacqueyras Garrigues

Frankrike, Vacqueyras. Nr: 91313. Pris: 179 kr

Om: Ännu ett vin från södra Rhône, från området Vacqueyras. Detta vin är både ekologiskt, biodynamiskt och vegan. Ändå framgår inget av detta på etiketten. Många seriösa producenter menar att detta inte är något att skryta med. Bra vin säljer utan snitsiga etiketter, det som räknas är vätskan i flaskan. Detta vin är lite ungt kanske, men ändå mycket gott. Stor djup frukt och frisk syra som ska drickas till mat. Grillad Aubergine, rotfrukter och smakrik sås gjord på Planti Soygurt. Eller en grillad, saftig köttbit med vitlöks- och basilikasmör.

Ratafia de Champagne

Frankrike, Champagne. Nr: 76307. Pris: 324 kr.

Om: Ett sött vin gjort på druvmust och alltså långt ifrån en mousserande champagne. Didier Herbert gör sin Ratafia av hög kvalitet och använder överbliven must av Pinot Meunier-druvor. Därefter tillsätts sprit, Fine de Champagne (eau-de-vie gjord på champagne) och lagras i tre år. Doftar jättetrevligt av torkad aprikos, vanilj och mandel. Smakar utsökt sött men ändå rätt friskt med inslag av cognac. Jag skulle servera det svalt som ett dessertvin. Troligen vegansk.

Powered by Labrador CMS