Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson är här med en ny spalt. Foto: Jonas Bergkvist

Besvärlig druva som kan skapa magiska smaker

Nyligen gick jag en Masterclass på Vinkällan där Barolo och Barbaresco var temat. Väldigt bra och mycket som var nytt, då denna typ av vin inte riktigt faller mig i smaken.

Publicerad

Produktionen är ganska liten och vinet mycket eftertraktat.

Druvan Nebbiolo, som man gör vinet på, är besvärlig att odla då växtsäsongen är mycket lång vilket ökar risken för sjukdomar, hagel och annat som kan ställa till det.

Produktionen är ganska liten och vinet mycket eftertraktat. Därför skjuter priserna i höjden trots att vinet är strävt och kräver många års lagring innan det kommer till sin fulla rätt. Men till rätt tillfälle kan det vara magiskt gott.

Fontanafredda Barolo Serralunga d’Alba

Italien, Barolo

Nr: 2305 Pris: 279 kr

Om: Leverantören anger att vinet kan lagras. Jag hävdar att det bör lagras då det är från 2014. Någonstans mellan 10–20 år är
lagom att luta vinet i kylen innan korken poppas. Men ärligt, vem orkar vänta? Det går såklart att dricka redan nu, men du får en rejäl smäll i gommen av stenhårda, sträva tanniner och hög syra. Men också en härlig upplevelse med röda frukter och torkade bär. Matcha gärna med svamp och definitivt någon fet mejeriprodukt som grädde eller mycket smör.

Piero Busso Barbaresco Mondino

Italien, Barbaresco

Nr: 95831 Pris: 289 kr

Om: En seglivad missuppfattning är att vinerna från grannkommunen Barbaresco är lättare i stilen och har mildare strävhet. Det kan absolut vara så, men det spelar mycket större roll vem som har gjort vinet och var druvorna har växt. Skillnaden är dock hårfin, det är mycket svårt att skilja dem åt. Även detta vin är från 2014 med mycket hög strävhet och mänger av komplexa smaker som torkade bär och fattoner som kanel och vanilj. Dricks bäst till mat enligt tips ovan.

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo

Italien, Langhe

Nr: 22300 Pris: 119 kr

Om: För dig som är sugen att prova hur denna typ av vin smakar, men inte vill spendera mängder av slantar, är detta ett vin för dig. Kommer från samma område i Piemonte och görs på samma druva. Dock växer druvorna inte i de omtalade kommunerna och lagras inte lika länge innan försäljning. Smaken är dock snarlik även om den typiska strävheten är något blekare och frukten mer tydlig. Bra val ihop med feta såser och smöriga pannkakor.

Maggio

Italien, Piemonte

Nr: 76790 Pris: 79 kr

Om: En skapligt udda fågel, men perfekt om man känner för att göra en egen vinprovning. Området är detsamma, Piemonte, men druvan är inte Nebbiolo utan en blandning av Barbera, Dolcetto, Freisa, Bonarda, Albarossa, Merlot, Syrah och Cabernet Sauvignon! En skaplig saftbomb med mjuka tanniner och fullproppad med frukt. Perfekt tillfälle att lära sig att det inte är området som gör vinet – det är vinmakaren och vilken druva som är i flaskan.

Här är veckans vintips signerat Patric Anderson.
Powered by Labrador CMS