Även om värmen har lagts lite på is för tillfället är det snart dags igen för smakfulla tips till varmare sommardagar. Foto: Mostphotos

Äntligen rosésäsong!

Vi är på väg mot varmare tider – och med det även rosésäsongen.

Publicerad

Det ger ett smalt utbud och de flesta roséviner är smakar ungefär likadant.

Detta vita vin som får sin rosa färg av att man gör vinet av druvor som har rött skal. Ju längre skalen har kontakt med musten, desto mörkare blir färgen på vinet. Så kort tid som 4–12 timmar ger en mycket ljus färg som har blivit mode på senare år.

Det finns visserligen ämnen i skalet som avger smaker och tanniner till vinet, men med så kort tid ger det lite påverkan.

Det som mer avgörande för smaken är vilken druva som man används. Precis som för vitt och rött vin.

Rosé produceras över hela världen men det vi hittar på systembolaget är mest från Frankrike av samma eller liknande druvsorter. Det ger ett smalt utbud och de flesta roséviner är smakar ungefär likadant.

Jag har valt ut några som sticker ut i veckans vinspalt.

Bruel Mas Mellot

Frankrike, Languedoc-Roussillon

Nr: 2728 Pris: 89 kr

Om: En mycket lätt rosé som passar ypperligt att dricka väl kyld en varm sommardag. En salig blandning av Cinsault, Grenache, Carignan, Cabernet Sauvignon och Merlot. Ekologiskt odlade druvor. Inslag av röda vinbär och hallon som lätt slinker ned på verandan. När druvorna krossats, ligger de svalt med skalen en kort stund för att laka ut färg från skalen. Det ger en mycket, till färgen, ljus rosé som många föredrar. Fungerar till lättare maträtter – men framför allt som välkomstdrink.

Les Lauzeraies

Frankrike, Tavel

Nr: 2724 Pris: 119 kr

Om: Detta vin är från Tavel där man mestadels gör rosé med mörkare färg än de mer ljusrosa kompisarna från Provence. Jag har haft med detta i spalten förut, men tyvärr finns inte många alternativ från detta fantastiska vindistrikt i bolagets ordinarie sortiment. Lite mer kraft och tyngd i denna rosé med inslag av granatäpple och mogna jordgubbar. Detta är en riktigt god, torr rosé som passar utmärkt på altanen ihop med en skål rotfrukts- chips eller ugnsbakad lax täckt med pesto.

GB Spätburgunder Rosé

Tyskland, Rheingau

Nr: 95132 Pris: 129 kr

Om: Det är inte bara fransmännen som gör rosé, tyskarna kan de också. Vinet är gjort på Spätburgunder som är det tyska namnet på Pinot Noir. Ett ungdomligt friskt vin med inslag av smultron, hallon och röda vinbär. Aningen mer djupt rosa i färgen än kompisarna från Provence. Producenten Georg Breuer har en svensk vinmakare, Markus Lundén, som nyligen lanserade denna. Jättefin till en somrig sallad eller en paella med skaldjur och saffran.

Château Gassier Box

Frankrike, Coteaux d’Aix-en-Provence

Nr: 2237 Pris: 279 kr

Om: Vad är nu detta? Boxvin i vinspalten? Nu har det väl gått en säkring? Nejdå, ni kan vara lugna. Detta är undantaget som bekräftar regeln. Detta vin finns i flaska via beställning (nr 72909) och detta är bara en annan förpackning.
En blandning av ekologiskt odlad Grenache, Cinsault, Syrah som ger en torr och frisk rosé med inslag av
hallon, jordgubbar och smultron. Det jag har emot
boxar är inte själva förpackningen, utan att man oftast hittar tråkiga viner i dem. Detta är ett mycket trevligt
undantag.

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson tipsar om rosé för varmare dagar. Foto: Jonas Bergkvist
Här är veckans vintips signerat Patric Anderson.
Powered by Labrador CMS