Sommarmys. Mycket festligt att se fram emot den närmaste tiden. Västerås Tidnings vinexpert Jenny Asplund tipsar därför om extra festliga drycker att ackompanjera festen med. Foto: Mostphotos

Vinexperten Jenny Asplund: Den blomstertid nu kommit

Första sommarmånaden är här och med den kommer festligheter såsom avslutningar och allsköns utomhusevenemang omringade av naturens blomsterprakt.

Publicerad

Inför dessa stundande firanden passar jag på att tipsa om viner i något större format då det inte sällan är en hel del människor som samlas och umgås vid dessa tillställningar.

Vädergudarna kan vi tyvärr inte påverka men oavsett temperatur utomhus så gäller det att leva efter devisen ”sol ute, sol inne, sol i hjärta och sol i sinne”.

Magnumflaskan är en grandios förpackning som innehåller 1500 ml vilket är lika mycket som två standardflaskor. Att servera vin ur en större flaska känns ofta både högtidligt och lyxigt samt får de flesta att få något drömskt i blicken. Samma pava räcker dessutom till ett större sällskap, men framför allt kan vinupplevelsen bli bättre då vinmakaren oftast bara tillverkar större flaskor av viner som håller hög kvalitet. Om dubbelt så stor betyder dubbelt så god överlämnar jag till den som dricker vinet att bedöma.

Däremot råder det ingen som helst tvekan om att en större flaska är en utomordentlig present till en vän och även till sig själv.

Känslan att hålla i och hälla ur en flaska modell större får må-bra-hormonerna att dansa samba inombords och man känner hur det riktigt spritter i kroppen.

Ett tips är att använda den urdruckna flaskan som vattenkaraff, ljusstake eller varför inte som blomvas nästa gång det vankas fest. Återanvändning är väldigt inne och inte enbart bra för miljö och plånbok utan även för sinnet. Och vad är bättre inför semestern än ett renare (miljö)samvete?

Vinspaltens tips denna gång.

Mandrarossa Timperosse Petit Verdot, 2020

Ursprung: Italien. Artnr: 71441. Pris: 249 kr

Om: Vinet uppvisar härlig bärighet där saftiga blåbär, solmogna körsbär och svarta vinbär utmärker sig mest. En bukett av färska örter och kryddpeppar kittlar både nos och gom och för tankarna till Medelhavet. Ett stort plus för den underbara och oemotståndliga flaskan.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 2021

Ursprung: Frankrike. Artikelnr: 22257. Pris: 209 kr

Om: Upplyftande och frisk smak med dominans av gröna päron, gula äpplen och honungsmelon. Stråk av saftig persika och grillad citron. Vin i långsmal flaska som med sin ståtliga hållning tar för sig och inte helt osökt får en att tänka på Eiffeltornet.

Pol Roger Brut Réserve

Ursprung: Frankrike. Artikelnr: 7549. Pris: 980 kr (1500 ml)

Om: En champagne på magnum kan det bli mer storslaget än så? Med underbara toner av nougat, ljust bröd, rostade nötter och choklad i samklang med finstämda bubblor bildas en fantastisk kombination. Pol Roger sätter definitivt guldkant på tillställningen.

Spring Village Rosé Grenache Syrah

Ursprung: Frankrike. Artikelnr: 4637. Pris: 139 kr (+2 kr pant)

Om: Inget vin är så starkt förknippat med sommaren som rosén som här kommer i form av en lätt havsbris med smaker av hallon, smultron och pomelo. Presenterad i den klimatsmartare pet-förpackningen som går att panta på din närmaste matvarubutik. Hurra för det.

Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc, 2020

Ursprung: Italien. Artnr: 73918. Pris: 249 kr

Om: Charmerande vin från den mytomspunna ön Sicilien med doft och smak av gröna krusbär, persika och med härliga inslag av färska örter. Om utsidan har betydelse så vinner även denna likt Timperosse här intill gullighetspriset med sin bulliga och insmickrande form.

Enzo Bartoli Barbera d’Asti Superiore, 2018

Ursprung: Italien. Artikelnr: 79600. Pris: 299 kr

Om: Rött från populära Piemonte i norra Italien. På smakpaletten samsas körsbär, plommon och björnbär med en frisk fläkt av kryddor, allt inlindat i generösa fattoner av choklad och vanilj. Vackert paketerat i stilfull flaska som andas kvalitet.

Baglietti Prosecco No !0

Ursprung: Italien. Artikelnr: 73481. Pris: 249 kr

Om: Fruktig smak där päron och citrus dominerar men även uppfriskande inslag av skalade mandlar. Med den här pavan på bordet är det ingen tvekan om vad som blir tillställningens snackis. Både vinnamnet och flaskformen får en att drömma om
exklusiva parfym-flaskor.

Västerås Tidnings vinskribent Jenny Asplund tipsar om viner till festliga tillfällen. Foto: Janine Laag
Powered by Labrador CMS