Västerås Tidnings vinskribent Jenny Asplund. Foto: Janine Laag

Små flaskor – stora smaker

Jenny Asplund slår ett slag för halvflaskan.

Publicerad

Att kunna erbjuda sina gäster valet mellan flera olika viner är även det mindre kostsamt med halvflaskor.

Den härliga hösten har infunnit sig, årstiden då vårt land visar upp sig i sin allra vackraste skrud och kvicksilvret i termometern så sakteliga vandrar nedåt.

För många betyder den här tiden tätare umgänge med nära och kära i hemmets lugna vrå. Där samlas vi kring matbordet med säsongens läckerheter som medelpunkt både på tallriken och i glaset.

Det vanligaste när det gäller inköp av vin är att handla helflaskor men nu ska det slås ett slag för halvflaskan som det nuförtiden finns ett stort utbud av.

Olika varianter innehållande allt från röda och vita viner samt allt där emellan till mousserande och söta sådana. Fördelarna med att välja vin i buteljer om 375 ml är många. Och less is more är här ett uttryck som passar väl in i sammanhanget.

De tillåter bland annat större omväxling då du när de är små kan köpa två olika viner i stället till ett för samma pris.
Är du ensam att dricka vin eller i ett mindre sällskap räcker dessutom en liten flaska per maträtt.

Vill du testa en mer exklusiv dryck, exempelvis champagne eller ett vin med lite högre prislapp, är den här storleken perfekt. Inte minst för plånboken. Det medför att du kan sätta guldkant på din vardag lite oftare om så önskas.

Att kunna erbjuda sina gäster valet mellan flera olika viner är även det mindre kostsamt med halvflaskor.

Sist, men för den delen inte minst, kan innehållet i en mindre pava vara mer balanserat än det i den större flaskan. Vinet i mindre buteljer utvecklas nämligen snabbare och kan då ha uppnått en behagligare mognad än motsvarande dryck i den större förpackningen.

Vinspaltens tips denna gång: Pol Roger Brut Réserve – Petit Chablis Domaine Sainte Claire J M Brocard, 2020 – Brolio, 2020 – Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3 Reserva Familia – Noble Late Harvest, 2021 – Avondale Mixlåda.

Pol Roger Brut Réserve

Om: Fullpackad av smaker där gula äpplen, choklad och rostade nötter gifter sig perfekt med varandra och fyller hela munnen. Den knivskarpa men ack så behagliga syran masserar smaklökarna och får dem att längta efter nästa klunk. Eftersmaken är lååång och ljuvlig. Kort och gott en enastående och elegant champagne.

Ursprung: Frankrike – Artnr: 7549 – Pris: 275 kr

Petit Chablis Domaine Sainte Claire J M Brocard, 2020

Om: Petit Chablis tillverkas alltid av den gröna druvan chardonn ay. Här en välgjord skapelse där gröna äpplen hoppar jämfota med både ananas, citruszest och en bukett med färska örter. Ungdomlig och finstämd där en frisk och fräsch fläkt lirar ypperligt med vinets finfina syra.

Ursprung: Frankrike – Artnr: 5588 – Pris: 104 kr

Brolio, 2020

Om: Härligt vin med hemvist i det vackra Toscana och främst tillverkat på sangiovese som är kungen av blå druvor i området. Munnen fylls av smaker där körsbär, solmogna skogshallon och jordgubbar dominerar. Inslag av mörk choklad och en behaglig örtighet kommer fram i eftersmaken. Gott till och i höstgrytan.

Ursprung: Italien – Artnr: 2705 – Pris: 79 kr

Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3 Reserva Familia

Om: Ett mousserande vin från norra Spanien med inbjudande rosaskimrande färg. Upplivande smakkombination av röda bär som jordgubbar, hallon och smultron som möter toner av nougat och smörkex samt en fläkt av blodapelsin. Cava görs på samma sätt som champagne med en andra jäsning direkt på flaskan.

Ursprung: Spanien – Artnr: 2216 – Pris: 75 kr

Noble Late Harvest, 2021

Om: En utsökt dryck med förtrollande smaker av söt aprikos, honung och apelsin samt en fläkt av tropisk frukt som kronan på verket. Passar som hand i handske med den söta desserten eller osten. Kärlek vid första sippen utlovas och den enda frågan du kommer ställa dig själv är varför du inte druckit mer dessertviner innan.

Ursprung: Sydafrika – Artnr: 2741 – Pris: 115 kr

Avondale Mixlåda

Om: Här kommer en låda innehållande fyra fantastiska ekologiska viner (två vita och två röda) från den framstående sydafrikanske producenten Avondale. Utmärkt till hela middagen, vinprovningen eller som en present till någon du tycker extra mycket om. Finns i guldgruvan, som även går under namnet beställningssortimentet.

Ursprung: Sydafrika – Artnr: 53358 – Pris: 328 kr

Powered by Labrador CMS