Kluckande tips till påskmiddagen. Foto: Mostphotos

Jenny Asplund: Här är påskens drycker – k(l)uckeliku

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid som har kommit att bli en kulinarisk fest där vi svenskar fullkomligt frossar i god mat och dryck.

Publicerad

Historiskt sett var dock påskmaten som serverades rätt spartansk, då högtiden förr i tiden kretsade mer kring budskapet om Kristi lidande, död och återuppståndelse. Detta tog av förklarliga orsaker fokus från maten.

Att kombinera mat och dryck har på senare tid ökat i popularitet inte minst vid påsk då mycket handlar om maträtter såsom lax, köttbullar, prinskorv, sill, Janssons frestelse och lamm.

Men medelpunkten på påskbordet måste ändå sägas vara ägget i många olika utseenden och tillagningar. Konsumtionen av det gulvita livsmedlet går upp rejält under påsk då vi svenskar köper över 3 000 ton ägg, vilket motsvarar cirka 50 miljoner ägg.

Här kommer dryckerna till påsk som skiner i kapp både med solen och den lysande gula färg som är så starkt förknippad med den stundande långhelgen.

Påskens drycker, om Västerås Tidnings Jenny Asplund får råda.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

Ursprung: Frankrike. Artikelnr: 7725. Pris: 150 kr

Om: Utsökt bubbel från den kvinnliga vinmakaren Clotilde Davenne som huserar i Chablis, Bourgogne. Crémant görs på samma metod som champagne och denna har en frisk smak av både Granny Smith-äpplen, päron, smörkex och nougat. Perfekt som aperitif innan påskmiddagen.

Istine Chianti Classico, 2019

Ursprung: Italien. Artikelnr: 2309. Pris: 159 kr.

Om: Vin med mycket generös doft och smak där plommon, körsbär och kakao dominerar tillsammans med en fläkt av kanel. En tydlig örtighet uppenbarar sig i eftersmaken vilket gör att det med fördel ackompanjerar det grillade lammet.

Melleruds Utmärkta pilsner

Ursprung: Sverige. Artikelnr: 1253. Pris: 15,90 kr (330 ml).

Om: Öl är en dryck som en stor skara förknippar med både det kalla och det varma bland påskens rätter. Den här pilsnern uppvisar härliga inslag av honung och citrus i kombination med humle och en uppfriskande brödighet. Helt enkelt Utmärkt.

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2020

Ursprung: Tyskland. Artikelnr: 5810. Pris: 109 kr

Om: Ett perfekt alternativ till sillen och laxen från den tillförlitlige producenten Kloster Eberbach. Inbjudande sötma tillsammans med pigg syra och inslag av honung, citrus, melon samt päron. Den angenäma alkoholhalten (8 %) gör att den passar både till påsklunchen och middagen.

O.P. Anderson Aquavit

Ursprung: Sverige. Artikelnr: 42. Pris: 289 kr (700 ml).

Om: Det kryddade brännvinet är för många ett givet inslag på påskbordet. O.P. Anderson har den klassiska svenska akvavitkryddningen bestående av kummin, anis och fänkål och är den utmärkta kompanjonen till den inlagda sillen. Servera snapsen rumstempererad eller lätt kyld för att få fram smakerna på bästa sätt.

Côtes du Rhône Blanc, 2020

Ursprung: Frankrike. Artikelnr: 71947. Pris: 129 kr.

Om: Vitt från den legendariska franske producenten Domaine E. Guigal med hemvist i Rhônedalen. Här uppvisas inslag av aprikos, melon, mogna äpplen och päron i kombination med en inbjudande pepprighet. Ett strålande allroundvin som passar perfekt till påskbuffén.

Powered by Labrador CMS