Bara några dagar tills vi får fira midsommar. Länge leve sommaren, skriver Västerås Tidnings Jenny Asplund som tipsar om goda midsommardrycker. Foto: Mostphotos

Jenny Asplund: Här är dryckerna till solljusets stora högtid

Nu grönskar det i vårt avlånga land och för många är det här den bästa tiden på året.

Publicerad

Årets längsta dag och kortaste natt även kallat sommarsolståndet inträffar just idag tisdag 21 juni och bara några dagar efter det får vi fira midsommar. Länge leve sommaren.

Midsommar är för de flesta glädjens högtid och även startskottet på en efterlängtad och välförtjänt semester.

Tiden kännetecknas inte bara av en blomsterprakt utan dess like utan även av ljusa och långa sommarnätter.

Här kommer tips på dryckerna att inmundiga mellan små-grodorna-hoppen, danserna runt stången, kvällsdoppen och helgens alla kulinariska tillfällen.

Som vanligt är ledordet måttfullhet när det gäller alkohol, särskilt i barns sällskap.

Glad Midsommar!

Vinspaltens tips denna gång.

Palmer Brut Réserve

Ursprung: Champagne. Artikelnr: 7372. Pris: 309 kr (750 ml)

Om: Ingen midsommar utan bubblor. Den här fyller hela munnen med smaker av moget gult äpple, smörkex, citrusfrukter och en krämig nougatton. Otroligt prisvärd champagne med hög lägstanivå. Santé!

Beaujolais Villages Marc Dudet, 2020

Ursprung: Frankrike. Artikelnr: 2317. Pris: 105 kr (750 ml)

Om: Härligt och uppfriskande både i näsa och mun där mörka bär såsom saftiga mogna körsbär, stora blåbär, mörkröda hallon och sommarens jordgubbar turas om att hålla i taktpinnen och dirigera de färska örterna och den finfina syran.

Inycon Chardonnay Pinot Grigio

Ursprung: Italien. Artikelnr: 2153. Pris: 225 kr (3000 ml)

Om: Vitt vin från soldränkta Sicilien. Inbjudande fruktiga inslag av mogen ananas, päron, melon av typen honung och grillad citron i härlig kombination med persika och clementin. Utmärkt vin i miljövänlig bag-in-box.

Sangre de Toro Alcohol Free Rosé, 2021

Ursprung: Spanien. Artikelnr: 11967. Pris: 39 kr + (375 ml)

Om: Nytt alkoholfritt vin med hallonröd färg. Toner av solvarma jordgubbar och smultron i ljuv förening med inslag av persika, röd apelsin, vattenmelon och färska örter. Somrigt som funkar alla tider på dygnet.

3 Generations of Peace Organic Chenin Blanc, 2021

Ursprung: Sydafrika. Artikelnr: 2654. Pris: 119 kr (750 ml)

Om: Ett vitt vin i skön och avslappnad stil som sig bör inför årets ljusaste högtid. Mycket doft och smak av päron och mogen persika ihop med grillad citron och honungsmelon. Till det fräscha toner av bivax och nyplockade örter.

Koskenkorva Vodka 7 Botanicals 2022

Ursprung: Finland. Artikelnr: 56328. Pris: 199 kr (500 ml)

Om: Smak av sommar i form av nyutsprungna rosor, fläder och en frisk fläkt av citrus och bergamott. Presenterad i en vacker flaska prydd med sommarens alla blommor. Ett givet inslag till midsommarens drink och dukning.

Coppersmith’s The Steam Beer

Ursprung: Västerås. Artikelnr: 31967. Pris: 21,90 kr (330 ml)

Om: Givetvis är midsommar även en högtid för god öl och att vara lite extra lokalpatriot. Denna från ”gurkstan” uppvisar härliga inslag av syltig aprikos, honung och citruszest i kombination med en uppfriskande beska. Heja Vässan!

Västerås Tidnings vinskribent Jenny Asplund. Foto: Janine Laag
Powered by Labrador CMS