Salvatore ”Salle” Macri med sin paradrätt Spaghetti al pomodoro. Foto: Jonas Bergkvist
Salvatore ”Salle” Macri med sin paradrätt Spaghetti al pomodoro. Foto: Jonas Bergkvist

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring. Nu – 57 år senare – avslöjar han hemligheten och bjuder Smakfullts läsare på receptet till sin berömda Spaghetti al pomodoro. – Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig, säger Limones kökschef med ett leende.

Publicerad

Med få produkter – tomatsås och spaghetti – tillhör kanske rätten pomodoro inte den högre kockskolan i mångas ögon.

– Här i Sverige är det många som tycker den är lite tråkig och smaklös och den finns oftast på den billigaste pizzan Margherita, säger Salvatore ”Salle” Macri.

Men i Italien är symbolvärdet desto högre.

– Spaghetti med tomatsås är en symbol för italiensk mat, den är given vid familjemidagar och dessutom grundentill många andra pastarätter.

– Ett enkelt recept men långt ifrån lätt att tillaga. Det finns oändliga variationer och för att hitta den perfekta balansen i smaken med krämighet och sötma är valet av tomat och pastan viktig, säger Salle.

Han menar att rätten är ett riktigt test för dem som älskar att laga mat hemma, men också för stjärnkockar som bevarar hemligheterna i sina perfekta versioner av denna tidlösa klassiker.

Nu är 66-åringen redo att dela med sig av sin alldeles egen variant av pomodoro.

– Det är väl på tiden efter 57 år, säger han.

För det är en rätt som han lärde sig redan som nioåring av sin mamma hemma i Kalabrien – och receptet har han fört vidare till barn och barnbarn med stor framgång.

Men den har gjort succé på flera olika sätt.

– Min ex-fru föll för mig inte bara för att jag var snygg utan också för min spaghetti al pomodoro, säger Salle med ett gott skratt.

Som för många andra kockar är bra råvaror a och o i Salles matlagning.

– Min mamma sa alltid ”Salvatore, kom ihåg att det är råvarorna som gör kocken”.

Förutom råvarorna har ”Salle” tre ingredienser som han gärna kryddar sin matlagning med:

– Kärlek, fantasi och respekt!

Spaghetti al pomodoro à la Salle

Spaghetti al pomodoro à la Salle Foto: Jonas Bergkvist
Spaghetti al pomodoro à la Salle Foto: Jonas Bergkvist

Så här tillagar du Limones kökschef egen pomodoro. Receptet gäller för 4 personer.

Det här behöver du:

800 g. Hel burk tomat typ San Marsano eller Mutti

1 dl kallpressad olivolja extra virgin

2 msk strimlad rödlök

2 klyftor vitlök

10 blad färsk basilika

1,5 tsk salt

2 st chilipeppar

Parmesanost (som man själv tycker)

400 g spaghetti (helst bio) eller annan typ av pasta

Gör så här:

Tomatsåsen

1. Finstrimla löken och vitlöken.

2. Fräs olivolja i en kastrull på medelhög värme så att löken får svettas lite.

3. Rör om och tillsätt sedan tomaterna och färsk basilika, salt och chilipeppar.

4. Låt tomatsåsen koka lite smått i ca 30-40 min på svag värme, rör om hela tiden och krossa tomaterna samtidigt så att smakerna kommer fram.

5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Glöm inte att salta vattnet.

Servering

Blanda pastan med tomatsåsen och lägg upp snyggt på en tallrik. Riv över med parmesan och toppa med en fin kvist färsk basilika.

Om så önskas: Plocka bort chilin och hacka åt den person som önskar för att undvika att det blir för starkt för alla runt bordet.

Buon Appetito!

Vinexperten: ”Speciellt med italienska viner”

s vinexpert Patric Anderson tipsar om rätt vin till Spaghetti al pomodoro.

Goda grannar. Patric Anderson och övriga sommelierer på Vinoteket har ett nära samarbete med ”Salle” & co hos Officershus-grannen Limone. Här avnjuter duon kökschefens al pomodoro. Foto: Jonas Bergkvist
Goda grannar. Patric Anderson och övriga sommelierer på Vinoteket har ett nära samarbete med ”Salle” & co hos Officershus-grannen Limone. Här avnjuter duon kökschefens al pomodoro. Foto: Jonas Bergkvist

Jag är skolad i att det egentligen inte spelar någon roll vad vinet har för anknytning till maten rent geografiskt. Det är smaken på maten som ska avgöra vilket typ av vin du väljer. Man kan ha australiskt vin till spansk paella. Men det känns mer naturligt att välja ett spanskt vin.
Det finns dock ett undantag och det är Italien.

Här kommer nästan varje maträtt från ett visst område inom landet och det området har producerat ett visst vin i flera hundra år. Maten har växt fram tillsammans med just det vin som kommer från samma område. Smakerna har anpassats till att bli ett ljuvligt möte med syran, strävheten, sötman och frukten från traktens vin.

Systembolaget har ett ganska brett utbud av italienska viner, men de flesta måste beställas. Jag har därför här nedan valt två viner som går att plocka direkt ur hyllan och som passar till Salles recept. Även om de geografiskt inte är exakt.

Smakerna i Salles recept hör hemma i hans hemtrakter i Kalabrien. Där görs jättetrevliga viner på druvor som man inte finner i så många andra regioner.

Vanligast är druvan Gaglioppo, men vin görs även på Greco Nero, Greco Bianco, Magliocco, Nerello Cappuccio samt några till.
Till 90 procent är det rött vin som produceras men den lilla andel vitt som görs är också gott.
Vinerna jag tipsar om här finns på Systembolaget Hälla i Västerås. Det går bra med både rött eller vitt till Salles recept, ta det som ni föredrar.

Romano & Adamo

Italien, Kalabrien

Nr 2477 – 105 kr

Detta vin kommer från Cirò som är Kalabriens mest kända vinområde. Cirò ligger längst ner på den ”italienska stöveln”, inte så långt från Salles hemby Mammola. Vinet är gjort till 100 procent på druvan Gaglioppo och är aningen kryddigt med fatkaraktär. Har inslag av torkade körsbär, plommon och salvia. Det kompletterar maträtten jättefint och kan drickas både kring 18 grader eller direkt från kylskåpet om man vill svalka sig en riktigt het sommarkväll. Fast det lär väl inte bli av än på ett tag.

Primo Bianco

Italien, Sardinien

Nr 2575 – 99 kr

Då produktionen av vitt vin i Kalabrien är mycket liten är det svårt att hitta vita viner från detta område. Just nu finns inget att beställa på Systembolaget, så jag valde ett annat vin med liknade karaktär. Detta vin kommer från Sardinien och är gjort på druvan Vermentino. Mycket lättdrucket som många Italienska vita viner är, fruktigt med inslag av citron och persika. Vermentino är ofta ett bra val när man vill ha ett ”lagom” vin som passar till mycket. Även gott att dricka svalt utan tilltugg.

Powered by Labrador CMS