Mario Kisso och Bonnie Norberg i köket på Varda. Foto: Fredrik Klevenhaus

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.

Publicerad

2004 slog Varda upp portarna i hörnet av Vasagatan-Hantverkargatan i centrala Västerås.

När krögarna Eddy Estigarribia och Karoline Bahar, som då drev nattklubben Pluto, såg att det blev en tom lokal efter att Burger King stängt ner, blev de motiverade att starta upp en restaurang.

– Vår vision var att öppna en restaurang som erbjöd lunch, middag och bar. Den skulle vara välkomnande för barnfamiljer, vanliga gäster och representationer och bargäster, förklarar Eddy Estigarribia.

2012 utökades Vardagruppen, som företaget nu heter, med Vardasrum och Folkets samt Brasserie Stadsparken 2014. Vardagruppen driver också Restaurang Drama på Mall of Scandinavia i Stockholm sedan 2015.

Hur ser du på de här 15 åren med Varda, vad har förändrats genom åren?

– Den stora skillnaden är väl att miljöerna och menyerna har förändrats. Grundvisionen har alltid varit densamma. Vi har följt med mattrender och utvecklat våra menyer under årens lopp. När vi öppnade 2004 så erbjöd vi våra gäster lunch, middag och bar. I dag 2019 så har vi exakt samma upplägg, säger Eddy Estigarribia.

– Många gäster som är hos oss idag har varit hos oss i 15 år. Tiden har ju rusat i väg men vi är väldigt stolta över att vi haft samma leverantörer och partners. Det är inte så ofta man får göra en sådan här resa inom restaurangbranschen. När vi öppnade 2004 var utbudet av restauranger mycket mindre. Nu har vi fler kollegor i branschen, säger Eddy Estigarribia.

Var ser du Varda om 15 år?

– Jag hoppas det fortfarande är en restaurangverksamhet, att den plattformen finns kvar. Då närmar jag mig pension så då kanske det inte är jag och Karoline som är där, men man vet aldrig.

Temperaturen börjar nattetid krypa ner mot noll, löven övergår från grönt till gult. Hösten är här och för Varda innebär det ett byte av meny.

Menyn är nu tungt viktad mot höstens smaker. Bland förrätterna hittar vi en klassisk svampsoppa på blandsvamp, rödbetsgroddar och timjankrutonger.

Svampen följer med även in till råbiffen som har två platser på förrättsmenyn. Säsongens råbiff serveras med en majonnäs på Karl-Johansvamp, picklade senapsfrön, friterad ostronskivling och västerbottensost.

Bland höstens varmrätter hittar vi riktigt intressanta rätter.

Två rätter som souscheferna Mario Kisso och Bonnie Norberg själva lyfter fram extra mycket under Smakfullts besök är Hjortfilén och Bouillafrites.

– Bouillafrites är en rätt som känns som en fish and chips men blir helt annorlunda då vi har med en bouillabaisegrund, förklarar Mario Kisso.

– Menyn är väldigt säsongsanpassad, vi försöker använda råvaror som är i säsong, de smakar ju också bäst då. Vi försöker göra rätter med mer ”publika smaker” att vi inte twistar till det för mycket, säger Bonnie Norberg.

– Vi har tagit fram den nya menyn tillsammans, det är ett riktigt teamwork, förklarar Mario Kisso.

Och visst märks teamkänslan i köket. Det är resultatet av kärlek till maten och ett passionerat kulinariskt hantverk som till slut landar på gästens tallrik.

Hjortfilé med potatis- och västerbottensostpuré, lingon, jordärtskockschips och portersky. Foto: Fredrik Klevenhaus
Säsongens råbiff med Karl-Johansvampmajonnäs, picklade senapsfrön, friterad ostronskivling och västerbottensost. Foto: Fredrik Klevenhaus
Powered by Labrador CMS