Rena smaker. Roland Olsson är ny krögare på Bistro Strand på Lövudden. I veckan öppnade restaurangen för lunch onsdag–fredag och à la carte fredag–lördag. Bistrons schnitzel är en av de stående lunchrätterna. Foto: Jonas Bergkvist

Bistro Strand på Lövudden lockar med närproducerat – och en härlig utsikt

Det är ett av Västerås bästa lägen. Nu är utsikterna även goda för att få en bit mat på Lövudden Strand. I veckan öppnade Bistro Strand. – Jag såg möjligheten direkt här, säger nya krögaren Roland Olsson.

Publicerad

Det är ganska precis ett år sedan Västerås Tidning besökte hotell- och konferensanläggningen på Lövudden vid Mälarens strand.

KFUM Västerås hade då sålt fastigheten efter 90 år och i ny regi med nya namnet Lövudden Strand genomförde de nya ägarna en omfattande renovering av de slitna fastigheterna.

Starten har varit bra.

– Över förväntan, säger platschefen Karola Berg. Framför allt med antalet långtidsboende som är en del av vår verksamhet.

Nu är även den sista pusselbiten satt på plats. Den mest smakfulla.

Sedan i höstas är den nya krögaren på plats och i onsdags var det premiär på ”riktigt” för restaurangen Bistro Strand.

– Vi tjuvstartade med lite julbord, säger krögaren Roland Olsson.

Uppdukat för mat på Lövudden igen. I nyrenoverade lokaler har nu Bistro Strand öppnat.

De smyger igång i lite mindre skala försiktigt, delvis anpassat efter tiderna som råder.

– Vi öppnar lite sakta med luncher onsdag–fredag och kvällsöppet till 23 fredag-lördag.

Roland Olsson har stor erfarenhet från branschen och var bland annat, tillsammans med hovmästaren Richard Hames som finns med vid hans sida även på Lövudden, ansvarig för mat och dryck på Ekolsunds Slott.

Men som för många andra krögare blev det en bister verklighet när pandemin slog till med full kraft och i stort sett raserade hela branschen.

– Det var tufft.

En mängd nya arbetsansökningar gick iväg. En av dessa förde honom till Västerås och så småningom som ansvarig för restaurangen på Ängsö Golfklubb som han drev förra säsongen.

– Sen blev det mest av en slump att vi fick nys om att de sökte en krögare här ute på Lövudden.

Roland Olsson fastnade omgående.

– Jag gillar lokalen och givetvis den fina omgivningen. Jag såg möjligheten direkt, det finns bra potential här, säger Roland Olsson.

Planerna framåt våren och sommaren är igång.

– Vi ska bygga en uteservering på innergården och sedan har vi hela parken ner mot vattnet som serveringsyta. Vi siktar på att ha bland annat musikkvällar, vi hörde att jazz har varit en grej här tidigare. Kul, vi älskar musik.

Gärna lokalt kända akter, för att spinna vidare på den närproducerade tråden som löper genom Bistro Strands tänk, bland annat med lokala dryckesleverantören Coppersmiths.

– Vi försöker ha ekologiskt och närproducerat så långt som det är möjligt. Bra mat med rena smaker och god service är vad vi står för.

Stående på lunchmenyn kommer de tre rätterna Bistrons schnitzel, fiskgryta och lax med dillstuvad potatis att finnas.

– Sedan kommer vi att ha en dagens rätt och veckans vegetariska.

I köket står även en pizzaugn.

– Vi tänkte erbjuda en annorlunda surdegspizza.

Hur känns det att vara igång nu?

– Vi är taggade! Man är trött på allt som varit och vill bara komma igång med det man älskar att göra igen, avslutar Roland Olsson.

För mer information om restaurangen se hemsidan www.bistrostrand.com.

Här på innergården utanför Bistro Strand (nere till höger i bild) görs en uteservering inför varmare och soligare dagar. Foto: Jonas Bergkvist×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2
Powered by Labrador CMS