Billiga viner som kan passa en mager januariplånbok.

Billiga och goda viner som passar en mager januariplånbok

Januari – och sista helgen före lön. Kanske den tiden på året då det är mest ebb i kassan för de allra flesta. Vad passar då bättre än några tips på billiga viner, smakfullt serverat av Västerås Tidnings expert Jenny Asplund.

Publicerad

Vi befinner oss i andra delen av januari. Julen och granen har dansats ut och vi har både hunnit ringa ut det gamla och in det nya året.

Julborden har för många bytts ut mot nudlar, blodpudding och annan budgetmat då årets första månad är den mest skrala för de flesta då plånboken ekar skrämmande tom innan löning.

Just nu är det svårt för de flesta av oss att hitta ljusglimtar i vardagen och då syftar jag inte enbart på bristen av solljus utan främst på omikron.

Samtidigt är det viktigt att blicka framåt och se fram emot bättre tider så här kommer en strimma ljus till alla er som uppskattar vin.

Goda och bra viner behöver inte vara dyra och bränna hål i börsen – det visar dessa tio röda och vita favoriter där kvaliteten med råge överträffar priset.

Västerås Tidnings vinskribent Jenny Asplund tipsar om goda och billiga viner. Foto: Janine Laag
Sex billiga, röda viner

Casal Mor Baga, 2020

Ursprung: Portugal. Artikelnr: 2224. Pris: 100 kr.

Om: Kavalkad av utvecklade smaker där friska körsbär, solvarma jordgubbar och färska örter gifter sig väl med söta toner av lakrits och en puff av kryddighet. Blommiga toner i form av nyutsprungna rosor pockar också på uppmärksamheten. Nyhet!

Segredos de São Miguel Organic, 2020

Ursprung: Portugal. Artikelnr: 2603. Pris: 89 kr.

Om: Inbjudande fruktig smak där svarta vinbär, björnbär och bigarråer samsas med en touch av sötlakrits. En tydlig örtighet visar sig i eftersmaken vilket passar perfekt till ett valfritt örtmarinerat protein. Otroligt mycket vin för pengarna.

Faustino VII, 2020

Ursprung: Spanien. Artikelnr: 22662. Pris: 89 kr.

Om: Pangvin från vindistriktet som först satte Spanien på vinkartan, Rioja. Från en klassisk producent med mycket hög lägstanivå. En smakbonanza där körsbär, nougat, choklad och vanilj sitter i förarsätet med hallon och vanilj som passagerare. Olé!

Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes, 2020

Ursprung: Frankrike. Artikelnr: 2257. Pris: 89 kr.

Om: En mycket trevlig bekantskap med läskande inslag av svarta vinbär, lila plommon och skogens hallon. Vin med fyllig smak där mörk choklad och en fläkt av vanilj från faten adderas till de mörka bären. Charmant!

Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva, 2018

Ursprung: Spanien. Artikelnr: 12697. Pris: 99 kr.

Om: Härlig fruktighet med inslag av svarta vinbär och plommon. Bjuder även på finstämda toner av rostade fat och kakao samt en ljuv fläkt av tobak, hasselnötter och vanilj. Lyser upp vilken mörk dag som helst.

Mezzacorona Pinot Nero, 2020

Ursprung: Italien. Artikelnr: 5411. Pris: 99 kr.

Om: En genomtrevlig italienare och nyhet på systembolagshyllorna. Läcker och kryddig smak där nejlika och kanel integreras väl med solmogna körsbär och hallon. En lätt örtig ton uppenbarar sig i eftersmaken och bidrar till den snygga helheten. Bellissimo!

… och fyra vita under hundralappen.

Masi Levarìe Soave Classico, 2020

Ursprung: Italien. Artikelnr: 6997. Pris: 89 kr.

Om: Ett fyndvin från det klassiska vinhuset Masi. Ungdomligt och friskt där äpplen varvas med päron i både doft och smak. Vit persika är också med på ett hörn ihop med en liten snärt av mandel och citronzest. Korka upp till den smörstekta torsken och allt blir fina fisken.

Leth Grüner Veltliner, 2020

Ursprung: Österrike. Artikelnr: 4200. Pris: 89 kr.

Om: Gjort på Österrikes signatur-druva grüner veltliner. Ett potpurri av smaker där päron, melon av typen honung, vit persika och vitpeppar bildar en skön förening. Gott, friskt och Leth-drucket vin som trivs bra med fågel, fisk och en hel del däremellan.

Porta 6 Branco, 2020

Ursprung: Portugal. Artikelnr: 22018. Pris: 72 kr.

Om: Friskt och fruktigt vin där granny smith-äpple, päron och melon samsas med lime och som kittlar dödsskönt i både näsborrar och gom. Trivs lika bra i ensamt majestät som till caesarsalladen med räkor eller kyckling. Ett riktigt kap.

Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer, 2021

Ursprung: Chile. Artikelnr: 6680. Pris: 79 kr.

Om: Okomplicerat och opretentiöst men ack så bra för sin prislapp. Kryddigt med florala inslag och en varm fläkt av nyslungad honung. Med sin touch av sötma välkomnar vinet de något kryddstarka januarinudlarna.

Powered by Labrador CMS