Christina Marsell, HR-chef Ica Maxi Erikslund.

Så rekryterar Ica Maxi inför sommaren: "Många som söker jobben"

Rekryteringen för sommarjobbare är i full gång för många företag. En av dem är Ica Maxi Erikslund, som varje år får in många ansökningar. Västerås Tidning har pratat med deras hr- chef Christina Marsell, för att få en insikt i hur deras rekryteringsprocess går till och vad den som söker ett sommarjobb där kan förvänta sig.

Publicerad

Ica Maxi Erikslund har idag cirka 200 medarbetare och när sommaren kommer tar de in ungefär 30 sommarjobbare. De fördelas till samtliga avdelningar i butiken, som bland annat kassa, frukt och grönt, färskvaror och bageri. De flesta som får jobben, arbetar under hela sommaren, men på deltid.

Det är ett stort tryck på dessa 30 tjänster och processen för att välja ut sommarens personal, bland cirka 500 sökande, börjar redan nu. Från februari fram till maj arbetar Ica Maxi med att rekrytera och dessutom utbilda och träna sina framtida sommarjobbare så att de ska lära sig jobbet och butiken och vara helt redo att hoppa in när sommaren kommer och det är mycket planering som krävs.

– Vi rekryterar till alla avdelningar och det är en viss utmaning att hitta rätt personer. Det viktigaste kravet för de som söker jobb hos oss är man förstår att det är kundservice som är i fokus och att vara bra på att ta hand om kunden är a och o här. Det är också viktigt att man tänker igenom det praktiska och att man exempelvis kan jobba under våra långa öppettider, från klockan sex på morgonen till 23 på kvällen, säger Christina Marsell, hr-chef på Ica Maxi Erikslund.

Speeddejting

Rekryteringsprocessen börjar på plattformen Indeed där Ica Maxi Erikslund lägger upp sina annonser. Sedan är Christina Marsell den som tar emot alla ansökningar, som hon senare skickar vidare till varje avdelningschef i butiken. Pandemin har dock gjort rekryteringen aningen mer komplex och de har hittat nya lösningar med så kallad speeddating och bland annat digitala intervjuer.

Perioden då sommarjobben finns tillgängliga är i princip under hela sommaren. Från studenten till skolstarten och ibland längre. Av de som söker jobben på Ica Maxi Erikslund är många just studenter på gymnasiet eller högskolan men många söker även jobben från andra håll.

– Det är många studenter som vill jobba under sitt sommarlov men vi märker även att många andra också söker dessa jobb. Dels för att det finns en ganska stor arbetslöshet och dels för att många vill prova något nytt och dessa jobb är en bra väg in till en ny karriär. Många av sommarjobbarna är återkommande och många får även chansen att jobba mer efter sommaren och hoppa in vid andra tillfällen också, säger Christina Marsell.

Powered by Labrador CMS