Glada! Erkki Visti och Tobias Nordlander är glada över ökningen av antalet företag i Surahammars kommun. Foto: Susanne Sedvall/Surahammars kommun
Glada! Erkki Visti och Tobias Nordlander är glada över ökningen av antalet företag i Surahammars kommun. Foto: Susanne Sedvall/Surahammars kommun

Rekordmånga företag i Surahammar

Antalet företag i Surahammars kommun slår rekord. Just nu finns det 472 företag registrerade i kommunen. Det är en ökning med 39 procent sedan 2008.

Publicerad

Enligt Tobias Nordlander (S), kommunstyrelsens ordförande, beror ökningen av antalet företag på många faktorer.

– Näringslivsfrågor har prioriterats i kommunen, bland annat finns från år 2014 en tydlig lokal näringslivsstrategi framtagen tillsammans med lokala företagare som visar vägen. Sedan tre år tillbaka driver kommunen även pilotprojektet Attraktivt Företagsklimat, där målet är att Surahammars kommun ska ha en service- och myndighetshantering i toppklass för företagare. Den ska präglas av tillgänglighet, enkelhet, personlighet och just snabb service, säger han i ett pressmeddelande från Surahammars kommun.

Projektet, som är inne på sitt sista år, börjar ge resultat. Bland annat satsar kommunen på bygglov inom 10 dagar för mindre bygglovsärenden som är kompletta. Surahammar har även infört den så kallade Rättviksmodellen för livsmedelskontroll som innebär mer rådgivning, dialog och betalning först när livsmedelskontrollen är utförd. För företagen är införandet av Rättviksmodellen en stor förändring, särskilt då avgiften för livsmedelskontrollen tidigare förskottsfakturerades.

Erkki Visti (C), kommunstyrelsens andre vice ordförande, berättar att man just nu tittar över upphandlingsdelen och där kommer det att bli rejäla förändringar och förenklingar.

– Bland annat har kommunfullmäktige fattat beslut om att anta nya politiska mål och ny viljeinriktning när det gäller upphandlingar. De nya politiska målen för upphandling följer till stora delar det 10-punktsprogram som Företagarna Hallsta-Sura lade fram som förslag för några år sedan. Ibland tar det lite tid, men Surahammar är definitivt på väg åt rätt håll, säger han i pressmeddelandet.

Nya politiska mål och ny viljeinriktning med upphandling

Inför varje upphandling ska det övervägas om ett kontrakt kan delas upp i mindre delar för att göra det möjligt att lämna anbud på delar av kontraktet.

Upphandlingarna bör utformas så att även små och mellanstora företag har möjlighet att lämna anbud.

Att dialog med potentiella leverantörer innan upphandling ska eftersträvas.

Anbudsunderlagen ska vara så enkelt och tydligt utformade som det är möjligt.

Inga onödiga eller orimliga krav ska ställas som kan medföra att anbudsgivare eller leverantör gynnas eller missgynnas.

Anbudsunderlagen för direktupphandlingar ska visas på kommunens hemsida.

Powered by Labrador CMS