Västerås MS-föraren Martin Enlund är mitt uppe i årets säsong i RallyX Nordic. Denna helg är det tävlingar på VM-banan i värmländska Höljes. ”Hoppas få till en topplacering i helgen”, säger 20-åringen som tävlar i Supercar Lites. Foto: Jakub Nitka
Västerås MS-föraren Martin Enlund är mitt uppe i årets säsong i RallyX Nordic. Denna helg är det tävlingar på VM-banan i värmländska Höljes. ”Hoppas få till en topplacering i helgen”, säger 20-åringen som tävlar i Supercar Lites. Foto: Jakub Nitka

Rallycrosstalangen satsar vidare – i egna teamet: ”Lite av en dröm”

Rallycrossäsongen är i full gång. Västeråstalangen Martin Enlund, 20, fortsätter sin satsning i Supercar Lites – nu i det egna teamet Enlunds Motorsport. – Det är lite av en dröm att få driva ett team, säger Västerås MS-föraren till Västerås Tidning från helgens tävlingsbana i Höljes.

Publicerad

Vi har försökt plocka ihop det bästa folket för att kunna arbeta bra tillsammans och få till en bra sammanhållning och ha kul

Hela Kristi himmelsfärdshelgen är det tävlingar i både RallyX Nordic och SM på klassisk rallycrossmark, i värmländska Höljes. VM-banan som av många anses vara en av världens bästa rallycrossbanor.

Det var också här som den tidigare crosskartföraren Martin Enlund – svensk mästare under SM-veckan i Sundsvall 2019 – för första gången fick chansen att visa sin klass som rallycrossförare för två år sedan.

Västeråsaren fick möjligheten att göra ett gästspel under en VM-deltävling i RX2, supportklassen till VM-serien FIA World Rallycross Championship, och imponerade stort.

Nu är västeråsaren tillbaka på samma plats – med en egen satsning.

– Det är jag och pappa (Roger) som driver teamet Enlunds Motorsport. Det känns jättekul och en dröm i sig. Sen är det kanske lite ovanligt att göra en egen elitsatsning och samtidigt driva team. Men det är superkul, säger Martin Enlund.

I teamet – som har en grundstomme på tolv personer – ingår som förare förutom Enlund själv Rasbos Casper Jansson, som även han kör Supercar Lites, samt Oskar Andersson, Vimmerby, som tävlar i crosskart.

– Vi har försökt plocka ihop det bästa folket för att kunna arbeta bra tillsammans och få till en bra sammanhållning och ha kul. Det är så resultaten kommer.

Under förra säsongen 2020 var det glest med tävlingar på kalendern på grund av pandemin. Men Martin Enlund hann ändå visa sin klass vid Superfinalen i Arvika och tog sin första pallplats som rallycrossförare.

Årets säsong i nordiska serien RallyX Nordic inleddes för två veckor sedan i Danmark.

Med blandade resultat.

Enlund och teamet visade att farten fanns där men en hel del tekniskt strul gjorde att pallplatserna man hoppats på uteblev, dock dubbla finalplatser.

Martin Enlund (längst till höger) under gårdagens RallyX Nordic-tävling på VM-banan i Höljes som slutade med en fjärdeplats i finalen efter lite tekniskt strul. Foto: Jakub Nitka
Martin Enlund (längst till höger) under gårdagens RallyX Nordic-tävling på VM-banan i Höljes som slutade med en fjärdeplats i finalen efter lite tekniskt strul. Foto: Jakub Nitka

Vi håller på att gå igenom bilen nu under den här lediga fredagen och förhoppningsvis kan vi slippa startsmällar och annat strul under helgen och ta en topplacering

Samma sak i går när serien fortsatte i Höljes för den tredje deltävlingen.

– Farten har varit superbra, jag levererade snabbast tiden på träning i går. Men sen blev det lite tekniska problem med bilen i finalracen tyvärr.

Hur ser du på säsongen hittills?

– Generellt har ju starten varit bra med finalplatser i alla tävlingar. Men vi kanske inte plockat riktigt så mycket poäng som vi hoppats på. Men med tanke på omständigheterna får vi vara nöjda.

Nästa deltävling avgörs nu under lördag-söndag.

Hur är känslan inför helgen?

– Farten är ju där, så känslan är bra. Vi håller på att gå igenom bilen nu under den här lediga fredagen och förhoppningsvis kan vi slippa startsmällar och annat strul under helgen och ta en topplacering, säger Martin Enlund.

Målet med säsongen i stort?

– Alltid att vinna. Men en pallplats totalt i RallyX Nordic är grundmålet. Man får komma ihåg att det bara är min andra säsong inom rallycrossen.

Efter helgens andra race i Höljes återstår det tre deltävlingar av årets RallyX Nordic-säsong, närmast i Finland i början av juni.

Men det väntar också en annan höjdare – SM på hemmabanan i Västerås 24–25 juli.

– Det ska bli kul att få tävla på hemmabanan. Jag tror att det kan bli en rolig helg, avslutar Martin Enlund.

Till Västerås kommer även de nationella SM-rallycrosserierna, som kör igång sin säsong denna helg i Höljes.

Där finns flera lokala förare, bland andra 2017 års svenska mästare i 2400-klassen Niclas Härdevik Norström, Kolbäcksbon som tävlar för MSK Hammaren.

I samma klass tävlar klubbkompisen Ronny Kingels och dessutom Robin Starö, Västerås MS.

Powered by Labrador CMS