Lars Henning, överläkare på kvinnokliniken, är kritisk till alternativa behandlingsmetoder som exempelvis frekvensmedicinsk balansering.
Lars Henning, överläkare på kvinnokliniken, är kritisk till alternativa behandlingsmetoder som exempelvis frekvensmedicinsk balansering.

Överläkarens kritik mot alternativmedicin: "Samband med konspirationsteorier"

Artikeln om frekvensmedicinsk balansering som publicerades i Västerås Tidning för ett par veckor sedan har väckt reaktioner. En av de som reagerade var Lars Henning, överläkare på kvinnokliniken i Västerås. ”Det är inget annat än en hel sida reklam för alternativmedicin”, skriver han bland annat i en skriftlig kommentar till tidningen.

Publicerad

Den 3 september publicerade Västerås Tidning en artikel om frekvensmedicinsk balansering som väckte många reaktioner.

En som reagerade var Lars Henning, överläkare på kvinnokliniken i Västerås.

– Vår gemensamma sjukvård (också kallad skolmedicin) bygger på tillit och vetenskap. Tillit måste vi dagligen förtjäna genom att jobba för våra patienters bästa. En viktig del i detta är att kommunicera med våra patienter på ett avvägt och transparent sätt.

Enligt Lars Henning har pandemin bland annat genom den ingående diskussionen om vaccination emot covid med all tydlighet visat vilken stor betydelse medias informationsförmedling har för folkhälsan och tilliten till sjukvården.

– Nerikes Allehanda intervjuade nyligen Professor Edzard Ernst. Han har forskat på alternativmedicin i Tyskland och England och ser ett tydligt samband mellan alternativmedicin och konspirationsteorier. Jag ser således en tydlig risk att okritisk rapportering av alternativ medicin riskerar att orsaka skada för vårt samhälle. Rekommenderad läsning för den intresserade är pocketboken ”Alternativa Fakta – om kunskapen och dess fiender” av Åsa Wikforss.

– Det skall tilläggas att även vi läkare inte är immuna emot så kallad ”skitsnack”. Så användes till exempel den så kallade Disc-modellen som blivit känt genom bästsäljaren ”Omgiven av idioter” i Läkarförbundets utbildning för ST-läkare. Författaren av bästsäljaren tilldelades priset Årets Förvillare 2018 genom Stiftelsen Vetenskap och Folkbildning 2018 och slöseri av skattepengar genom flera regioner i Sverige blev skandal.

Lars Henning riktar även kritik mot Region Västmanland för att de tillåter att man använder friskvårdsbidraget till alternativa behandlingar.

– Jag kan konstatera att jag har möjlighet att använda mina 3 000 kronor friskvårdspengar för frekvensmedicinsk balansering. Kanske är det dags att tänka till här, Region Västmanland?


Powered by Labrador CMS