Anders Wigelsbo, Johanna Ritvadotter, Amanda Lindblad och Ingela Kilholm Lindström. Foto: Pressfoto

Nytt styre av Sala kommun klart

På torsdagen presenterade Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet det nya styret av Sala kommun den kommande mandatperioden.

Publicerad

De fyra partierna som nu ingår ett nytt samarbete samlas under namnet ”Samverkan för Sala”. Ny kommunstyrelseordförande efter årsskiftet blir Amanda Lindblad (S).

– Jag är glad att vi idag kan presentera detta nya majoritetsstyre av Sala kommun. Tillsammans utgör vi 23 av 45 mandat i kommunfullmäktige. Vi befinner oss i en orolig tid där krig, osäkert ekonomiskt läge och energipriser kommer påverka Sala kommun framöver. Vi fyra partier har fört konstruktiva diskussioner där vi enats kring att vi är redo att ta ansvar och samarbeta för ett starkare Sala kommun framöver. Vi delar en bild av de utmaningar vi står inför och hur vi ska ta oss an dem, säger Amanda Lindblad (S).

Partierna har enats kring 45 punkter som blir grunden för det politiska arbetet i Sala de kommande åren.

– Socialdemokraterna är stolta över den gemensamma inriktning som Samverkan för Sala har. Att utveckla Sala kommun kommer vara ett stort fokus. Det gäller såväl bostadsbyggande som satsningar på företagsklimat och att arbeta för företagsetableringar i kommunen. Välfärden måste prioriteras och då handlar det både om att trygga äldreomsorgen framåt och att det är hela kommunens angelägenhet att förbättra skolresultaten och det är något som vi kommer att arbeta med gemensamt och kommunövergripande, säger Amanda Lindblad (S).

Centerpartiets Anders Wigelsbo instämmer.

– Centerpartiets ingång har varit att skapa långsiktiga förutsättningar och en stabilitet för att ta kommunen framåt. Vi är glada att vi tillsammans kommer arbeta för landsbygdsutveckling, bland annat genom inrättandet av ett landsbygdsråd, flera satsningar på företagande och miljö och klimat. Vi har också enats kring ett tydligt fokus på beredskap och civilt försvar vilket kommer behövas de kommande åren, säger Anders Wigelsbo (C).

– Miljöpartiet kommer driva på kommunens fortsatta miljö- och klimatarbete framåt med koldioxidbudget som verktyg samt genom att förverkliga det som fastslagits i kommunens klimatstrategi. Vi har också särskilt lyft behovet av trygga arbetsmiljöer i våra skolor i kommunen. Vi ser fram emot fyra hållbara och produktiva år med Samverkan för Sala, säger Ingela Kilholm Lindström (MP).

Det faktum att de fyra partierna fått till ett majoritetsstyre glädjer Vänsterpartiets Johanna Ritvadotter.

– Vi i Vänsterpartiet i Sala är glada att vi tillsammans fått till ett majoritetsstyre, det blir en trygghet och stabilitet för Sala kommun. Vi kommer särskilt driva frågor om stärkt integration genom såväl stärkt SFI, samarbete med civilsamhället och hållbar stadsplanering. Även ett strategiskt arbete med jämställdhetsfrågor. Tillsammans blir vi handlingskraftiga i viktiga frågor om välfärden, klimatet och ett växande Sala, säger Johanna Ritvadotter (V).

Den 31 oktober sammanträder det nyvalda kommunfullmäktige, val till styrelser och nämnder förrättas den 28 november och den 1 januari tillträder kommunstyrelsen och nämnder för den nya mandatperioden.

Powered by Labrador CMS