Påfyllnadsdos. Det är nu fritt fram för alla över 18 år att boka tid för en tredje dos med vaccin mot covid-19. Foto: MOSTPHOTOS
Påfyllnadsdos. Det är nu fritt fram för alla över 18 år att boka tid för en tredje dos med vaccin mot covid-19. Foto: MOSTPHOTOS

Nytt besked från FHM: Tredje dosen redan efter tre månader

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 ges från det att minst tre månader har gått sedan primärvaccinationens sista dos. Det är ett kortare tidsintervall än tidigare.

Publicerad

Den mycket kraftiga smittspridningen av covid-19 i hela landet ligger bakom beslutet att korta tidsintervallet till påfyllnadsdosen, från fem månader till tre.

– Med en tidigarelagt påfyllnadsdos kan vi lägga ytterligare en broms på smittspridningen, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Två doser ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död. Påfyllnadsdosen förlänger och stärker det skyddet. Den ger också ett ökat skydd mot att smittas och att sprida smittan vidare.

Påfyllnadsdos rekommenderas för närvarande till alla som är 18 år och äldre. En tidigare genomgången covid-19-infektion är inget hinder för vaccination.

– Det är bra att ta sin påfyllnadsdos så snart som regionen erbjuder den. Den som både har haft covid-19 och vaccinerar sig har ett mycket bra skydd, det finns ingen anledning att vänta, säger Anders Tegnell.

Aktuella vacciner för påfyllnadsdos är en halv dos Spikevax (Moderna) eller en hel dos Comirnaty (Pfizer/Biontech). Till personer som ännu inte har fyllt 31 år rekommenderas Comirnaty.

Powered by Labrador CMS