TÄVLING. En GC32-båt under tävling. Foto: PRESSBILD

Västeråsarna seglar svävandes över vattnet

Stefan Söderlund och Jakob Gustafsson har fått många i västerås att lyfta på ögonbrynen när dessa flygande båtar susar förbi ute på fjärden. – Foilseglingen ger vindsurfingen nya dimensioner. Framförallt är det lättvindsegenskaperna som är helt ”outstanding”, säger Stefan Söderlund.

Publicerad

Stefan Söderlund är en av Västerås mest inbitna vindsurfare som surfar året runt, till och med när isen ligger tjock på Mälaren är han ute och seglar. För att ta reda på hur allt började så måste bandet spolas tillbaka till ungdomen då han såg en kompis storebror surfa. Stefan tyckte det såg häftigt ut och bestämde sig för att själv testa vindsurfingbrädan. Detta var en utmaning som Stefan tyckte om så han fortsatte. Det dröjde inte länge innan det var dags att köpa en egen bräda. Det blev en begagnad bräda som då gav honom möjligheten att segla så mycket han ville.

För 3-4 år sedan slog en helt ny teknik igenom inom surfingvärlden, foiltekniken. En foil kan liknas vid ett flygplans vingar som monteras på surfingbrädans fena. Konstruktionen är densamma, ett större främre vingpar ger lyftkraft samt ett bakre mindre vingpar som stabiliserar brädan. Förutom de foils vi sett på större båtar så var det kitesurfarna som drog igång med foilande brädor på allvar, varpå vindsurfarna snabbt tog efter konceptet.

– Foilseglingen ger vindsurfingen nya dimensioner. Framförallt är det lättvindsegenskaperna som är helt ”outstanding”. Brädan lyfter från vattnet redan vid vindstyrkor på ca 5 meter per sekund och accelererar snabbt. När brädan lyfter minskar kontaktytan mot vattnet och därmed friktionen. Detta möjliggör farter på upp till 15-22 knop i normal vind och upp emot 25 knop i hårdare vind, säger Stefan Söderlund.

Jakob Gustafsson berättar att grunden till sitt minst sagt ovanliga yrke kommer från ett brinnande intresse för segling. Han började segla optimistjolle redan som 7-åring på JKV, Jollekappseglarna Västerås. Seglingsintresset växte med åldern och så även båtarna. Efter att ha växt ur den första jollen väntade en större jolle och därefter en ännu större. När sedan de mest populära jolleklasserna var avklarade behövdes nya utmaningar och jollarna byttes ut mot större båtar som seglas i team.

Till vardags är Jakob sedan tre säsonger bland annat hos ett japanskt GC32-team på ”flygande” katamaraner. GC32:or bygger på samma princip av båt som de större America’s Cup katamaranerna fast i mindre skala och utan hydraulik.

– Dagarna börjar 7.30 och håller på till 20.00. De timmar som inte spenderas med träning på vattnet utnyttjas till arbete och optimering av båten och under övrig tid analyseras stora mängder instrumentdata, videosekvenser och bilder för taktiska fördelar. När det sedan är dags för tävling är det en resa i sig själv på ca 10 dagar. Först ska båten packas upp från transporten vilket tar 1-2 dagar, därefter väntar 2-3 dagars träning följt av 4 dagars race innan nedmontering och förflyttning av båt.

Powered by Labrador CMS