Issis Melin är utvecklare mot hedersrelaterat våld och förtryck inom barn- och utbildningsförvaltningen i Västerås. Foto: Sofie Tejre

Västerås startar kampanj mot barnäktenskap och hedersvåld

Den första juli infördes en rad lagskärpningar gällande barnäktenskap och hedersvåld. För att uppmärksamma detta kör Västerås stad en kampanj i busstrafiken. – Budskapet är att man bestämmer själv när, om och med vem man gifter sig, säger Issis Melin från Västerås stad.

Publicerad

Från och med den första juli skärptes straffen för hedersrelaterad brottslighet. Dessutom blev det straffbart att förmå eller tillåta ett barn att ingå äktenskap eller äktenskapsliknande förbindelser. Utreseförbud infördes också för att skydda barn från att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap eller att könsstympas.

Barn- och utbildningsförvaltningen, socialtjänsten och kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen hos Västerås stad ville göra gemensam sak och uppmärksamma detta lagom till skolstarten.

– Vi kände att vi måste tala om det här för de det berör, men även till samhället i stort. När lagändringen trädde i kraft hade vi en liten kortfilm publicerad på kommunens Facebooksida, och där nådde vi några. Men så tänkte vi att för att nå flera så går vi analogt och satsar på en kampanj på bussen nu när alla ska tillbaka till skolan, berättar Issis Melin som är utvecklare mot hedersrelaterat våld och förtryck inom barn- och utbildningsförvaltningen.

Framför allt vill man nå ungdomar i gymnasieåldern som kan vara särskilt drabbade. Coronapandemin har medfört problem att nå just dessa ungdomar eftersom de inte varit på plats i skolan under våren utan studerat hemma.

– Vi tror att mörkertalet kan vara stort där. Från andra kommuner har vi också hört att föräldrar försökt förmå ungdomar att ingå äktenskap med anledning av just corona: "mormor vill se dig gift, och tänkt om coronan tar henne". Man använder pandemin som ursäkt, berättar Issis Melin.

Skolstart är en tid då man kan upptäcka att någon saknas i klassen eller i kompisgänget. Det behöver inte vara något allvarligt, men i vissa fall kan det handla om att man förts utomlands för att giftas bort eller könsstympas.

– Vi vill att alla ska göras uppmärksamma på om man saknar någon, är alla kompisar med på bussen liksom.

Vad ska man göra om man är drabbad själv eller misstänker att en kompis är drabbad?

– Ta kontakt med en vuxen du litar på: det kan vara någon på skolan, fritidsgården, någon inom sjukvården. Det kan också vara en släkting, för det är inte säkert att alla i släkten tycker likadant. Bara det är någon du litar på som kan hjälpa dig vidare. Sen kan man alltid ringa till socialtjänsten eller kontakta ungdomsmottagningen. Tala om det för någon, det är det bästa man kan göra, säger Issis Melin.

Kampanjen på bussarna i Västerås kommer att pågå i två veckor.

Powered by Labrador CMS