
Uppvisat allvarliga brister – Västerås stad häver avtal
Vid rutinmässiga avtalsuppföljningar har två leverantörer av hemsjukvård och hemtjänst i Västerås uppvisat allvarliga brister. Äldrenämnden har vid ett extrainsatt sammanträde hävt de två leverantörernas avtal.
De två leverantörerna det handlar om är Distriktssköterskegruppen Q-RA och AB Omsorgs compagniet i Norden. Tillsammans har de 280 hemtjänstkunder och cirka 140 hemsjukvårdspatienter.
– Vi har gjort en ordinarie avtalsuppföljning för att se om de här levererar den kvalité som vi kräver. Då har de här bristerna upptäckts, säger Bengt-Åke Nilsson (L), ordförande i äldrenämnden.
Samtliga kunder och patienter inom de två leverantörerna kommer nu att från kommunen få information om avtalshävningarna, och om hur processen ser ut kring omval av leverantör, samt var man kan vända sig kan vända sig med frågor och synpunkter.
Övriga verksamma leverantörer av hemtjänst och hemsjukvård i Västerås stad kommer också att informeras om äldrenämndens beslut för att kunna förbereda sig inför ett eventuellt ökat tryck av nya kunder till följd av avtalshävningarna.
Enligt Västerås stad har Distriktssköterskegruppen Q-RA har brustit i sitt utförande av tillsyn via trygghetskamera. De ska även ha underlåtit att lämna korrekta uppgifter för utbetalning av ersättning, vilket kan påverka såväl äldrenämndens som kunders ekonomi negativt. Just frågan om ersättning ser kommunen allvarligt på, och kommer att göra en polisanmälan.
– Det handlar egentligen inte om några jättebelopp i det här fallet, utan det handlar mer om att det inte har genomförts någon tillsyn. Det är ett oacceptabelt beteende, säger Bengt-Åke Nilsson.
Avtalet med AB Omsorgs compagniet i Norden bryts bland annat för att de inte verkställt beslut om tillsyn via trygghetskamera, saknat verksamhetschef, saknat patientjournal, system för kvalitetssäkring och fungerande rutiner. De saknar en godkänd ledning och kvalitetsledningssystem för hälso- och sjukvård (HSL).
Västerås stad ser allvarligt på det inträffade och meddelar också att det i dagsläget är det oklart om kunder och patienter har påverkats av bristande vård, men det har heller inte framkommit något som visat att så skulle vara fallet. Västerås stad kommer att utreda detta vidare.
På Distriktssköterskegruppen Q-RA ställer man sig oförstående till att Västerås stad nu valt att bryta avtalet med dem.
– Vi var på nämndsammanträdet i måndags, och det enda vi fick veta var i princip två saker: det ena var att våra system för mobilklinik inte var CE-märkt och att vi hade brustit i tillsynen. Och då redogjorde vi för att vi haft strul med kamerorna, vi har bytt leverantör tre gånger under en kort period. När vi haft strul med kamerorna har vi istället utfört fysiska besök, säger Mansour Nozhatzadeh som är VD på Distriktssköterskegruppen Q-RA.
Senare under dagen fick de beskedet att avtalet hade hävts.
– I uppföljningen får vi prickar som vi bara inte förstår. Det gjordes en liknande uppföljning 2015, och då fick vi en prick. Nu, fyra år senare och trots att vi utvecklat verksamheten, får vi 14 prickar. Det förstår vi inte.
Vad händer nu?
– Vi kommer inte att ha någon verksamhet efter andra maj. Det som är vårt huvudfokus nu är att ta hand om våra kunder. Vi förstår att de är oroliga, men vi ska göra vårt allra bästa för att ta hand om dem in i det sista, säger Mansour Nozhatzadeh.
Västerås Tidning har även varit i kontakt med AB Omsorgs compagniet i Norden, som har avböjt att kommentera Västerås stads beslut.