Undersköterskan som blev bagare

Att göra aktiva val rörande utbildning och yrke är något som de allra flesta ställs inför under sina liv. Men få har gjort en sådan tvärvändning i karriären som Josefine Gustafsson – tidigare undersköterska och inom kort nyexaminerad bagare och konditor.

Publicerad

Josefine Gustafsson var 33 år när hon beslutade sig för att påbörja en utbildning i bullarnas tecken på Tranellska vuxenutbildning i Västerås, efter en 12-årig karriär som undersköterska. Ett karriärsval som hon gjorde redan på gymnasiet när hon som 16-åring valde en yrkesutbildning med inriktning vård och omsorg.

– Jag jobbade främst på hemtjänsten i Surahammar där jag trivdes bra, men de sista åren var det inte roligt längre. Man var så less på att det var samma samma hela tiden och jag kände verkligen att det var dags att göra något nytt. Räddningen blev när min dotter kom för då sa jag upp mig, säger Josefine Gustavsson.

Hon var hemma med sin dotter i ett år tills hon fick ett samtal från sin svägerska som frågade om hon inte vill komma och jobba på deras vegetariska restaurang i Slakteriet. Det slutade med att Josefine spenderade åtta månader med att baka veganska bakelser.

– Jag var aldrig någon bullmamma men en dag så fick jag ett erbjudande av en kvinna som också drev ett annat café i Slakteriet. Hon undrade lite desperat om jag skulle vilja börja jobba för henne som konditor då hennes tidigare anställda hade sagt upp sig. Det var först då jag började jobba med mer traditionell bakning.

Kaféet lades dock ner senare men Josefine ville fortsätta vidare med sin karriär.

– Så jag sökte in till Tranellskas ettåriga vuxenutbildning och kom in direkt. Jag tror att den stora anledningen till den snabba antagningen var att jag faktiskt hade så mycket arbetslivserfarenhet. Ett flertal av mina klasskamrater har exempelvis sökt in ett antal gånger innan och inte kommit in.

Josefine menar på att det säkert är många som tänker att de ska söka till bagare då det verkar slappt men där har de fel. Det är ett enormt stressigt jobb för att inte nämna tungt när man ska lassa upp en deg på 30 kilo från en kittel upp på ett bakbord. På det sättet så har undersköterskeyrket och bagare många gemensamma nämnare men det finns också en stor skillnad enligt Josefine.

– Man får vara kreativ på ett helt annat sätt som bagare än som sköterska. Det var inget fel att jobba med människor jag tycker fortfarande att det är trevligt. Men det var helt enkelt dags att göra något nytt!

Full fart i bageriet. Foto: Tove Lindell
Powered by Labrador CMS