Parasportprofilen Anders ”Järnmannen” Olsson kommer till Västerås på lördag för att tävla i e-cycling och samtidigt samla in pengar till Barncancerfonden. Foto: Privat

Tävlingsdebut i nya cykelstudion i Västerås – med paralympicslegendar och VM-åkare

Västerås får finfrämmande på lördag. En av Sveriges främsta paralympier Anders ”Järnmannen” Olsson kommer till cykelstudion i Hässlöhuset för att tävla mot den svenska e-cyclingeliten – och samtidigt samla in pengar till Barncancerfonden.

Publicerad

I slutet av november slog västeråsaren Rodde Vera upp portarna till Sveriges första cykelstudio för den nya trendsporten e-cycling.

Denna lördag blir det tävlingsdebut i Beyond The Wall Cycling Studio i Hässlöhuset när finalen av Open Championship Zwift Racing ska avgöras.

– Det har varit flera kvaltävlingar och nu är det finaler i de fyra olika nivåerna, allt från motionärer till eliten, berättar Rodde Vera.

Han kommer själv att mäta sina krafter med andra åkare i en av klasserna.

– Det blir ett unikt tillfälle, det har aldrig gjorts tidigare i Sverige att man samlat så många e-cyklister i en och samma lokal. I kvaltävlingarna har ju var och en suttit på sin kammare och kört. Nu kan man inte ”gömma sig” längre och blir man trött är man blottad, vilket motståndarna kan utnyttja.

Förutom själva tävlandet är en annan viktig del av denna lördag insamlingskampanjen till Barncancerfonden under #Imoveforcancer.

– Vi vill stödja arbetet som bedrivs av Barncancerfonden och bidra till insamlingen som rörelsen #imoveforcancer har dragit igång.

En av initiativtagarna till det hela är parasportprofilen Anders ”Järnmannen” Olsson, förlamad från midjan och nedåt. 56-åringen är en av Sveriges mest framgångsrika paralympier med sju medaljer, varav tre guld.

– Han kommer hit med sin egentillverkade, modifierade knäcykel och tävlar mot eliten. Den kraften han får genom att bara använda sina armar är verkligen imponerande, säger Rodde Vera.

”Järnmannen” ställs bland annat mot svenska VM-åkarna Anna Svärdström och Jon Werme.

Tävlandet inleds runt klockan 11.00 på lördagsförmiddagen och pågår fram till kvällen.

– Dörrarna är öppna, det är bara att kika förbi och heja på, hälsar Rodde Vera.

Evenemanget kommer även att livesändas, med bland andra landslagscoachen i e-cycling Robin Andersson som kommentator.

Rodde Vera öppnade Beyond The Wall Cycling Studio i Hässlöhuset i höstas. Foto: Daniel Breece
Powered by Labrador CMS