SALT. Rena cykelbanor under vintern med sopsaltning. Foto: MOSTPHOTOS

Sopsaltning kan få fortsättning: ”Varit lyckat”

Nu har Västerås stad provat sopsaltning under tre vintrar. På tekniska nämndens sammanträde nästa torsdag ska nämnden ta ställning till om sopsaltningen ska fortsätta.

Publicerad

I tre år har Västerås stad utvärderat sopsaltning av flera viktiga sträcker för cykel- och gångtrafiken i Västerås.

"Sammantaget bedömer förvaltningen att försöket varit lyckat, åtta av tio västeråsare som tillfrågats anser att sopsaltningen bör permanentas, men det finns också nackdelar med metoden som ökat slitage på cyklar. Utifrån den genomförda utvärderingen av försöksperioden föreslår förvaltningen fortsatt sopsaltning av de 24 kilometer gång- och cykelväg som hittills sopsaltats. Nuvarande upplägg, som beskrivs i rapporten, föreslås köras en säsong till medan förvaltningen förbereder för en upphandling inför vintersäsongen 2020/21" skriver förvaltningen i en rapport till tekniska nämnden.

Om nämnden tar beslutet kommer tekniska kontoret att fortsätta sopsaltningen under kommande vintersäsong för att sedan förbereda för en upphandling av tjänsten.

Sopsaltning är en ny metod för Västerås stad och då fick entreprenören fria händer för hur bästa resultat skulle uppnås. Entreprenören fick bestämma när och hur många åtgärder som skulle utföras. Entreprenören fick också prova sig fram med både maskiner och metoder för att nå bästa resultat, vilket har lett till att det har genomförts många insatstillfällen under försöket.

Efter försöket har tekniska kontoret även tittat på kostnaden att anlägga markvärme.

"Ekonomiskt kostar markvärmen ungefär 129 kronor per kvadratmeter. Sopsaltningen kostar ungefär 40 kronor per kvadratmeter. Det är alltså betydligt dyrare med markvärme." skriver förvaltningen i rapporten.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln på Västerås Tidning.se samt i tidningsupplagan kan det tolkas som att beslutet redan är taget. Beslutet tas på torsdag, vilket gör att något beslut formellt ännu inte är taget / Redaktionen

Powered by Labrador CMS