Vid ett tidigare tillfälle visade Lena Nilsson bidrottningen hon tagit fram ur kupan. Foto: Helena Andersson

Skälbyelever räddar hotade bin

Bin hotas av utrotning. Dessa insekter bidrar till att livsmedelsproduktionen i hela världen kan ske. Utan bin kommer vi att få sämre skördar och på så sätt hotas även vi människor.

Publicerad

Årskurserna 6 – 9 på Skälbyskolan har under läsåret deltagit i ett projekt där syftet är att öka medvetenheten om att det finns en brist på och ett allvarligt hot mot pollinerande insekter som bin.

Bi-projektet startades av Rotary tillsammans med Mälarenergi 2020 och har rönt stor framgång bland eleverna som inte bara lärt sig om bin utan även om skolans värdegrund, respekt och samarbete.

I veckan presenterades elever i varje årskurs sitt arbete under 2021-22 vid en träff på Navet i Västerås. Dagens ämnen var till exempel hur ett bisamhälle fungerar, ett hållbart samhälle för ökad pollinering och kommersiell påverkan för ökande av pollinering.

Bi-projektet startades 2020. Här en tidigare bild från bikuporna vid Naturskolan i Asköviken. Foto: Helena Andersson

Evangelos Voglis, från Rotary Rudbeckius, berättar att projektets huvudsponsorer har varit Rotary, Mälarenergi, Mimer och ICA Nära Vallby.

– Västerås stad, Naturskolan och biodlarföreningen har också deltagit.

Iden till projektet kom då man försökte hitta ett ämne som skulle engagera eleverna.

– Eftersom vi i Rotary sedan tidigare haft ett projekt i Tanzania där vi stödjer biodlare så föll valet på ett bi-projekt.

Han säger att projektet även har gjort att törsten att lära sig har ökat bland eleverna och att kunskapsnivån och engagemanget har ökat i skolan.

– Och rektorn och lärarna har varit väldigt engagerade, det här är ett arbetssätt som också de tagit till sig.

Liliana Cordoba, lärare på Skälbyskolan, som är den lärare som varit med från starten, säger att eleverna har lärt sig mycket.

– Det har blivit lite mer avancerat, vi hade en stor vision och jobbade i år med olika teman. Nu vet barnen vad som är viktigt och de har tagit ett stort ansvar. Vi måste samarbeta runt det här och nu vet barnen också att det är akut.

Linnea Eisen. Foto: Helena AnderssonRut Wikström Foto: Helena Andersson

Hur har du upplevt att jobba med bi-projektet

Linnea Eisen, 16 år

– Det har varit kul, vi har fått lära oss nya saker. Jag visste inte att bina var utrotningshotade och jag visste inte konsekvenserna, men nu vet jag mycket.

Jag hoppas att projektet fortsätter, det här är viktigt, om bina dör ut så dör vi också tillslut ut.

Rut Wikström, 13 år

– Jag tycker att det har varit kul och intressant att vi fått lära oss nya saker. Jag har lärt mig om bin, hur bin bor, hur de gör honung och hur deras situation är nu. Om jag ska säga något som man kan göra för att hjälpa till så är det att köpa mer lokalproducerat, att till exempel köpa honung som är gjord i Sverige och i närområdet.

Powered by Labrador CMS