
På fågelskådning i Nya Guinea
Kannibaler och huvudjägare lyste med sin frånvaro när ornitologen Daniel Green tillsammans med fem andra svenskar befann sig på Västra Papua, Nya Guinea.
Anledningen var förstås inte att leta kannibaler utan att få uppleva de spektakulära paradisfåglarna i sin naturliga miljö.
Fågelskådaren och reseledaren Daniel Green anordnar fågelresor där fågelskådning oftast kombineras med fotografering och senast – i oktober i år – gick alltså resan till Västra Papua.
– Paradisfåglar är sinsemellan väldigt olika så det är möjligt att se varje individ och art och vi fick möjlighet att se alla de 13 paradisfåglar vi hade chans till.
Det speciella med fåglarna, som finns i olika släkten med olika färger och former, sker då hanarna spelar, eller som Daniel Green säger, gör sig till och dansar för att uppvaktar honorna.
– De är fantastiskt, de är rent av artistiska, breder ut sig, ändrar form och visar upp sin prakt. Någon ser ut att ha en kjol, andra har starkt lysande färger.
Resan gick delvis i forskningsresande och författaren Sten Bergmans fotspår bland annat hamnade de på två platser han besökte på 50-talet, till exempel ön Waigeo.
– Sten Bergman kom också till Arfakbergen som är ett imponerande område med enorma ytor intakt bergsregnskog, som även David Attenborough besökte mer nyligen.
Daniel Greens entusiasm är stor när han berättar om fåglarna.
– Vi fick se några spela och vi fick till lite film och bilder, säger han.
Innan resan kontaktades lokala guider som jobbar professionellt med fåglar och när de kom fram var allt organiserat. Guiderna kunde säga till gruppen att ställa sig och titta på en speciell gren. Han säger att minuterna gick och att de tänkte ”jaja” men så plötsligt kom en fågel.
– Orsaken är att de olika fåglarna har sina favoritgrenar dit de kommer tillbaka och det har guiderna full koll på.
Den 3 december klockan 18.00 på Västerås stadsbibliotek kommer Daniel Green att hålla ett föredrag och visa bilder från resan.
– Jag kommer förutom paradisfåglar att prata om landets historia och geografi. Det finns mycket att prata om, avslutar han.


