Flygbolaget Novair som flyger för charterjätten Apollo på plats med en Airbus A320neo i Västerås. Foto: Avig Kazanjian

Ovanligt besök på Hässlö när flygbolag övade i Västerås

I stort sett alla flygavgångar är inställda runt om i Europa och på över en månad har inte Västerås flygplats tagit emot ett större flygplan för persontrafik. Men i veckan hördes åter jetmotorer i luften vid flygplatsen.

Publicerad

Det var nämligen flygbolaget Novair som trafikerar resebolaget Apollo som hade en del av utbildningen av en ny pilot – placerad i Västerås.

Bara femton flygminuter från hemmabasen på Arlanda ligger Västerås. Placeringen av Västerås är lämplig med tanke på den låga kostnaden för att ta sig 15 flygminuter bort och att flygplatsen inte har lika intensiv trafik som Arlanda.

Övningsmomentet kallas ”touch and go” vilket innebär att piloten upprepade gånger får öva momenten inför och vid landning, men sedan växla om direkt och genomföra en start, för att sedan åter genomföra ett trafikvarv kring flygplatsen och återupprepa proceduren.

Tre gånger fick den nybakade piloten öva på Västerås flygplats med kapten Anders Jacobsen som är instruktör på Novair.

Touch and go-övningen är på grund av den reguljära trafiken - som normalt är mycket stor - olämplig att utöva på Arlanda.

Flygplanet var av modellen Airbus A320neo. Just modellen A320 har varit med sedan början av 90-talet och var det första elektroniskt styrda flygplanet och styrs med en joystick – något som vid den tidpunkten var mest vanligt i stridsflygplan.

A320neo är en uppdatering av den populära modellen och räknas nu som världens modernaste flygplan. Tillverkaren Airbus har med ny teknik och ”sharklets” längst ut på vingarna fått ner bränsleförbrukningen med 15 procent och dessutom fått fram en tystare motor som ger i från sig 10 procent lägre ljud.

cockpit. Airbus A320neos cockpit, så kallad ”glass cockpit” som berättar att informationen finns på digitala skärmar. Som reserv finns klassiska analoga instrument. Foto: Avig Kazanjian
Powered by Labrador CMS