Riskgrupp. Västerås stadsmission ser en stark koppling mellan till exempel hemlöshet och/eller missbruk och psykisk ohälsa.

Nytt krafttag för att stoppa ökningen av psykisk ohälsa

Larmen blir fler och fler, den psykiska ohälsan speciellt bland unga och unga vuxna ökar och möjligheterna att få hjälp minskar. Nu tar Västerås stadsmission krafttag för att uppmärksamma och minska problemet.

Publicerad

Västerås stadsmission som i sitt arbete har märkt att fler av de stödsökande befinner sig i allt yngre åldrar ser en stark koppling mellan till exempel hemlöshet och/eller missbruk och psykisk ohälsa.

Rickard Salzmann, kommunikationsansvarig, Västerås stadsmission säger att risken är stor att man väljer att lösa sina problem med olika destruktiva metoder vilket kan leda till en ohållbar livssituation.

– Vi har därför valt att fokusera på att genom samtal stötta unga vuxna som lever med psykisk ohälsa och har som mål att genom den befintliga verksamheten Talk2me stötta 150 individer om året och inom verksamheten vägleda minst 75 unga och unga vuxna.

Just nu ligger Västerås stadsmission i startgroparna för att anpassa kommunikationen genom en teknisk lösning i form av en digital plattform som ska underlätta för målgruppen att komma i kontakt med och kommunicera med Stadsmissionen.

– En väg att komma i kontakt med målgruppen är att kunna informera digitalt om hela verksamheten och vi tror att det kommer att sprida sig från person till person, lite mun mot mun-metoden, så att vi ska kunna hjälpa fler. Målet är att tredubbla antalet stödsökande under två år.

Anonyma samtal

Talk2me är en verksamhet inom Västerås stadsmission som erbjuder upp till fem kostnadsfria, anonyma samtal ledda av volontärer med samtalsterapeutisk kompetens och tystnadsplikt.

Susanne Widsell, projektledare på Talk2me, berättar att många känner sig ensamma om sitt problem och att det kan hjälpa väldigt väl att förstå att man faktiskt inte är det.

– Man får lära sig att livet går upp och ner, att ens reaktioner är helt normala och att man kanske tycker att problemet är större än det egentligen är. Stödsamtal kan räcka långt för att bringa lite mer ordning i det som upplevs jobbigt i livet.

Rickard Salzmann poängterar att samtalsstödet inte får förväxlas med terapi.

– Om våra volontärer märker att det behövs ytterligare stöd och behandling så kommer de att motivera personen att söka hjälp och att med slussa personen vidare till primärvården eller psykiatrin.

Rickard Salzmann från Stadsmissionen.Susanne Widsell, Projektledare för Talk2me.

Fakta

För mer information, ring: 021-40 40 62.

För att boka samtal skicka ett mail till: talk2me@vasterasstadsmission.se, ring 021-40 44 54 eller sms:a 072-230 95 69..

Powered by Labrador CMS