Monika Wislander, sekreterare i Västerås Släktforskarklubb Foto: Matilda Torsteinsrud

Nu finns chansen att ta reda på mer om släkten

På lördag den 18 januari är det Släktforskningens dag. I Västerås hålls dagen på Stadsbiblioteket i regi av Västerås släktforskarklubb och DIS-Bergslagen.

Publicerad

Under några timmar, mellan klockan 10.00 och 14.00, uppmärksammas släktforskningen mer intensivt än vanligt i Västerås.

I år har Svenska släktforskarförbundet bestämt att temat för den nationella händelsen är ”Officerare och soldater – deras hem och bostäder”. Något som många västeråsare har anknytning till då det tidigare fanns ett regemente i stan.

Dagen anordnas för att locka medlemmar till någon av alla kurser som finns inom ämnet.

På plats på Stadsbiblioteket erbjuds bland annat hjälp med ens egen släktforskning.

Monika Wislander är sekreterare i Västerås Släktforskarklubb. Hon började släktforska när hon var i sena 20-årsåldern och funderade på att skaffa barn. I de levnadsberättelser hon sedermera nedtecknade ställde hon frågor om hur vissa klarade av sina tunga liv som statare.

– När jag berättar att jag släktforskar frågar folk ofta ”hur långt bak i tiden kan du komma?”. Men det är inte alls så jag släktforskar, säger Monika Wislander, och fortsätter:

– Vissa har hört att de har en adelsman i släkten och släktforskar därför, andra vill komma så långt bak i tiden som möjligt och få ett släktträd som sträcker sig jättelångt. Och det får man också respektera. Alla har olika intressen.

Släktforskarklubbens styrelse kommer att ha nödvändiga hjälpmedel redo för att kunna hjälpa den som behöver det under dagen. Liksom medarrangören DIS-Bergslagen hoppas de inspirera både erfarna släktforskare och nybörjare.

Börjar klockan 10.00

Vad: Släktforskningens dag

Var: Stadsbiblioteket

När: Lördag 18 januari, kl 10–14

Tema: ”Officerare och soldater – deras liv och bostäder”

Powered by Labrador CMS