Barnens vän. Tasse är en av figurerna som barnen får träffa på festivalen. Foto: Helena Andersson

Nu blir det fest för hela familjen: "Vi firar alla barn"

Det drar äntligen ihop sig till Västerås Barnfestival efter två års uppehåll på grund av corona-pandemin. Under lördagen den 21 maj klockan 10.00 till 16.00 finns mängder av upplevelser för barn i alla dess åldrar över hela city.

Publicerad

Jonas Edberg, chefredaktör på Västerås tidning, ser fram emot dagen.

– Det är härligt att kunna köra Barnfestivalen igen nu efter två års uppehåll. Festivalen kommer att se ut som förut med vissa justeringar.

Det Västerås Tidning har jobbat med är att sätta ett tydligare tema på aktiviteterna i Vasaparken.

– Temat i år är rörlighet. Om det är någon gång det har känts som om barnen behöver röra på sig är det nu efter pandemin. Vi vill ge barnen möjlighet och plats att röra sig, att ha rörelsekul.

I år kommer bland annat Västmanlands fotbollsförbund, Friluftsfrämjandet och Korpen till Vasaparken.

– Västmanlands fotbollsförbund kommer med sin populära uppblåsbara fotbollssarg, som fanns på Stora torget på Valborg. Korpen är där med sina parkourkillar för att lära barnen häftiga trix, Friluftsfrämjandet kommer att ha en hinderbana och naturkul och som lite extra godis i påsen har vi fått med Event Mälardalen som blåser upp sina hoppborgar, vilka alltid är en höjdpunkt för barnen, säger Jonas Edberg.

Även de vuxna kommer att, tillsammans med sina barn, ha möjlighet att röra sig då Friskis och Svettis håller i pass med familjerörelse.

Han vill även slå ett slag för Västerås Tidnings eget tält som i vanlig ordning har fiskdamm där hela överskottet går till välgörenhet.

– Dessutom så har vi en teckningstävling där vi uppmanar alla barn att rita och ta med sig en fin sommarteckning. Vi sätter upp alla teckningar på en vägg och sen dras tre vinnare vars teckningar sen kommer att publiceras i Västerås Tidning.

Jonas Edberg säger att för honom är Barnfestivalen ett enda stort barnkalas.

– Man ska komma dit, man ska ha kul, det ska lekas och vi är där för att fira alla barn.

Huvudarrangörer i år är Västerås Tidning, Växhuset och Västerås Citysamverkan.

– Växhuset har hand om aktiviteterna som finns hos dem, både på nya fina Viktor Larssons plats som iordningsställdes under pandemin och inne i huset. På Växhuset kommer det att vara teater, dans, musik och uppträdanden, framför allt i kulturens tecken. På caféscenen får du som barn själv uppträda om du vill.

Sen är även Svenska kyrkan, stadsbiblioteket och Karlsgatan 2 med som partners med egna program.

– Det kommer att hända roliga saker i hela city. Ett klassiskt inslag är även blåljusfordonen som i år kommer att finnas på Stora torget.

Något att tänka på är att den stora barnparaden, som startar klockan 10.00 har bytt riktning. Nu går paraden, ledd av Kulturskolans musikband, från Vasaparken till Växhuset.

– Kom gärna utklädd! Västerås Tidnings maskotar, Tasse och Kattis kommer att delta i paraden.

Avslutningsvis säger Jonas Edberg att han tror att det kommer att bli en helt fantastisk dag.

– Jag hoppas på bra väder, men det är ju som bekant att det inte finns något dåligt väder – bara dåliga kläder, skrattar han.

Feststämning. Massor av aktiviteter och lockar barnfamiljerna till centrala Västerås när Barnfestivalen arrangeras.
Powered by Labrador CMS