Foto: Andrey Popov
Foto: Andrey Popov

Mäklaren om bostadsmarknaden: "Utbudet på en historisk rekordnivå"

Är det en bra tid att sälja sin bostad nu? Hur mycket ska man fixa inför en försäljning? Ska man anlita ett proffs som stylar hemmet innan försäljning? Det och andra frågor svarar fastighetsmäklare Måns Thörn från Notar Västerås på.

Publicerad
Måns Thörn, fastighetsmäklare på Notar Västerås ger sina bästa tips. Foto: Anton Jansson, Notar
Måns Thörn, fastighetsmäklare på Notar Västerås ger sina bästa tips. Foto: Anton Jansson, Notar

Är det då en bra tid att sälja sin bostad just nu?

– Det är en komplex fråga då det självklart är olika beroende på vem det gäller och hur ens egna situation ser ut. Det är och har varit en skakig marknad under senaste halvåret som beror på flera faktorer men särskilt räntehöjningarna och de stigande energipriserna och ingen kan egentligen säga när detta kommer att bli bättre

Hur ska man tänka?

– Jag skulle rekommendera att fundera på framtiden och ställa sig själv frågan var man ser sig själv vara och bo om två till fyra år? Är du som säljare i behov av ett annat boende eller kanske pengarna som skulle komma vid en bostadsförsäljning?

Är du redo att bo kvar där du bor idag två till fyra år framöver så kan de vara bra att avvakta, tänker du dig att du kan vänta ett år så kan priserna högst troligen ha sjunkit desto mer och du gör en större förlustaffär då än om du väljer att sälja idag.

Rekommendationen är att köpa och sälja under samma marknad för att på så sätt minska marginalerna till en större förlust då du högst troligen även köper billigare.

Om man ska sälja, vad ska man tänka på?

– Välj din fastighetsmäklare med omsorg och gå på magkänslan när det gäller vem du tror kan skapa bäst förutsättningar till dig att få bäst betalt, gå inte enbart på mäklarens arvode utan titta mer på tjänsten och personen som ska förhandla med dina kunder.

– Idag är utbudet historiskt sett på en rekordnivå, vilket innebär att du konkurrerar med flera andra bostäder som är lik din egen, därför gäller det att sticka ut och få till en bra helhetsbild med bra bilder och annons.

– Är bostaden i behov av en uppdatering gällande ytskikt/målning så är detta någon jag ofta kan rekommendera i dagens marknad då det kan ge en bättre helhetsbild och fräschare känsla.

Hur gör man om man har något väldigt personligt i sitt hem. Kanske någon vägg med egenmålade mönster, någon udda färg på trappan eller väldigt uppseendeväckande tapeter?

– Något personligt eller unikt tycker jag ofta är trevligt att lyfta fram i en bostad men även här beroende på situation och bostad.

Ska man plocka bort allt personligt och alla prydnadsföremål inför en visning?

– Jag anser att personliga föremål i form av bilder och liknande bör plockas bort då fokuset för spekulanterna ska ligga på bostaden och inte bostadens ägare.

Lönar det sig att använda sig av någon som professionellt stylar ens hem?

– Jag har alltid rekommenderat en styling till mina kunder men trycker desto hårdare på det i denna marknaden då det kommer att ge oss bättre förutsättningar att sticka ut mot konkurrerande bostäder och ge oss fler spekulanter till visning.

Det är nio av tio gånger alltid lönsamt att anlita en stylist för att framhäva bostadens bästa egenskaper för att öppna upp bostaden till en bredare målgrupp. De gångerna jag inte rekommenderar en styling är om det är en bostad som är i totalt renoveringsbehov och till exempel har ytskikt, badrum eller kök från 20-30 år tillbaka eller mer.

Finns något stort Ajaj, som man som säljare absolut inte ska göra inför en visning?

– Laga inte mat 1 timme innan visning då fokuset inte ska ligga på en doft av en korvstroganoff som lagats en söndag eftermiddag.

Powered by Labrador CMS