Per Fredin från Aktivt uteliv i full fart med att ploga isen i Hässlösundet.

Kommunen slopar stödet för plogning av Hässlösundet: "Förvånande"

Kommunen har inte budgeterat för plogning av skridskobanan Hässlösundet i vinter. Per Fredin på Aktivt uteliv tycker att det är synd då både Hässlöbanan och den längre, som Västerås ideella plogare underhåller, behövs eftersom det en fin dag är smockfullt på dem bägge.

Publicerad Senast uppdaterad

Per Fredin säger att förra året upphandlade kommunen plogningen av Hässlösundet och Aktivt uteliv vann, mycket för att de finns precis vid isen.

– Men nu stöder inte kommunen plogningen längre och ingen upphandling har gjorts. Historiskt sett har kommunen gett stöd till plogningen i väldigt många år och det är förvånande att man inte gör det i år.

De bägge banorna som finns på Mälaren strax utanför Västerås skiljer sig åt.

– Vi behöver två skridskobanor eftersom att de har olika förutsättningar. Vår bana ligger mer i lä och på grundare vatten än den andra och här brukar isen därför lägga sig först och stanna kvar längst. Ibland kan man åka på den ena banan men inte den andra eftersom förhållandena påverkar banorna olika.

Han säger att de kommer att ploga ändå, utan bidrag från kommunen.

– Men det är en principsak, det blir ett moment 22. Om vi inte plogade så skulle det drabba våra kunder såväl som övriga västeråsare. Vi fick 56 000 kronor i fjol och det är inte mycket med tanke på hur lång säsongen var, från december till mars. Det är ju inte direkt en intäkt för oss utan räcker till bensin, material och personaltimmar.

Kommunen säger en sak och gör en annan säger Per Fredin.

– I tider då de går ut och pratar om att folkhälsan är väldigt viktig och lyfter upp besöksnäringen så gör de sen precis tvärt om. Det här är ju ett folknöje i Västerås och bägge banorna behövs verkligen.

Powered by Labrador CMS