Mikaela Vahlström och Kristina Bawér från FRG kommer at hjälpa äldre personer i riskgruppen under coronakrisen. Foto: Mikael Lagergren

Kommunen sätter in extra coronahjälp

Behöver du hjälp med att undvika sociala kontakter i dessa coronatider och finns i riskgruppen 70+ så finns det hjälp att få via ett initiativ från Västerås stad.

Behöver du hjälp med att undvika sociala kontakter i dessa coronatider och finns i riskgruppen 70+ så finns det hjälp att få via ett initiativ från Västerås stad.

Andreas Weiborn, säkerhetsenheten Västerås stad.

Är du 70 år eller äldre så kan du få kostnadsfri hjälp att handla av Västerås Frivilliga Resursgrupp, FRG. Du måste bo i ordinärt boende och inte kunna få hjälp av människor i din närhet eller andra frivilliga engagemang.

Västerås stad har gett FRG i uppdrag att stödja staden i arbetet kring Covid19. FRG:s uppgift är att stödja kommunen när de ordinarie resurserna inte räcker till och de kallas in på begäran av kommunledningen när något extraordinärt hänt.

Andreas Weiborn, säkerhetsenheten Västerås stad berättar att det i nuläget finns 50 till 60 deltagare i FRG.

– Men det finns ju några som själva är i riskgruppen som vi inte kan ta i anspråk och många har ju dessutom andra sysselsättningar.

Resursgruppen kommer att hjälpa personer i riskgruppen i den mån de kan med de resurser de har.

– Vi har ju just kört igång så vi vet inte än omfattningen av hjälpbehövande och därför inte heller hur många per dag man kommer att kunna hjälpa.

Målsättningen är att alla som ringer ska få hjälp.

– Man kanske inte får hjälp direkt utan får vänta ett tag, men vi gör ingen prioritering i övrigt. Syftet är ju att de som är 70 år och äldre ska undvika sociala kontakter så mycket som möjligt.

Kommer inte agera skjuts

Andreas Weiborn säger att FRG i nuläget framför allt kommer att hjälpa till med livsmedelsinköp.

– De kommer inte att agera skjuts eller handla på apotek utan bistår med att handla det som finns på en vanlig livsmedelsaffär.

När det gäller säkerheten säger han att man använder sig av samma system som hemtjänsten gör nu.

– Och de som ingår i gruppen har fått utbildning och har ett anställningsavtal med Västerås stad, på så sätt har vi mer koll. Vi bedömer att risken är liten att information om vilka som behöver ha hjälp läcker ut.

Så får du hjälp att handla i coronatider

Om du är 70 eller äldre, boende i ordinärt boende och inte kan få hjälp av människor i din närhet eller andra frivilliga engagemang kan du få hjälp av Västerås stads frivilliga resursgrupp (FRG).

Behöver du hjälp med att handla livsmedel kan du ringa till Västerås stads kontaktcenter på telefonnummer 021-39 27 25.

Telefontider är måndag-fredag klockan 07.30-17.00

Källa: Västerås stad

Powered by Labrador CMS