
Här tar Sveriges yngsta mästerkock över morfars kök på Limone
Normalt sett är det Salvatore Macri som basar över sitt kök på Limone. Men just den här dagen fick han kliva åt sidan och vackert lyda order – av barnbarnet och Sveriges yngsta mästerkock Alva, 13. – Jag kände mig som en praktikant, säger ”Salle” med ett skratt.
Det var morfar som lärde mig att göra tomatsåsen när jag var liten
Ikväll sänds ännu ett avsnitt av årets säsong av Sveriges yngsta mästerkock.
En av de kvarvarande kockarna som hittills gjort stort intryck på juryn är Alva Macri Ljung.
Hon har sannerligen att brås på vad gäller matlagning.
Pappa Karl Ljung utsågs till Årets kock 1999 och driver restaurangen L'avventura på Sveavägen i Stockholm. Och morfar Salvatore Macri, ja han behöver egentligen inte någon närmare presentation för den matintresserade västeråsaren. ”Salle” har vigt sitt liv åt det italienska köket och blev nyligen invald i den italienska köksakademin för sina gärningar under över 40 verksamma år.
Som kökschef på Limone tog han därför tillfället i akt att mitt under brinnande Sveriges yngsta mästerkock-säsong bjuda in västeråsarna till en italiensk familjemiddag med tre generationer kockar och skön atmosfär där umgänget och maten sattes i första rummet.
Alva Macri Ljung stod givetvis i fokus. Hon var också den som höll i trådarna och var hjärnan bakom menyn.
– Pastan som var huvudrätt – Mezze Maniche med basilika i kryddig tomatsås – gjorde jag i ett av programmen. Det var morfar som lärde mig att göra tomatsåsen när jag var liten, berättar Alva.
Hon traskade sedan kavat och världsvant omkring bland matgästerna på Limone och frågade hur de hade det och hur maten smakade.
– Jag är nöjd! Men nu är jag trött, det känns som att jag har jobbat i 24 timmar i sträck ungefär, det har varit mycket att förbereda, säger Alva.

Jag är jättenyfiken, men hon vägrar berättat något!
Glädjen och intresset för matlagningen tackar hon både pappa och morfar för.
– Ja, jag har hämtat inspiration från båda, säga Alva diplomatiskt.
Morfar Salvatore gick mest runt och myste i restaurangen, märkbart stolt över sitt barnbarn.
– Det är en sådan glädje idag. Det är så kul att se den uppmärksamhet hon får. Hon tog över köket i dag. ”Nej, Nonno vi måste ha mer basilika till såsen!”. Jag kunde bara lyda och kände mig som en praktikant, säger Salle med ett skratt.
Matlagning har varit en ständigt återkommande ingrediens bland aktiviteterna när barnbarnen varit på besök.
– Det har aldrig varit något snack om vad vi ska hitta på att göra. Vi lagar mat!
Eventuellt, avslöjar Salle, kan det bli flera tillfällen framöver att få ta del av Alvas matkonst på Limone.
– Vi får se, kanske kan vi få till en lunch. Det är många som har hört av sig. Men då blir det under lite enklare former, men med hennes pastarätt.
Salle är förstås nyfiken på hur det går för Alva i Sveriges yngsta mästerkock.
– Jag är jättenyfiken, men hon vägrar berättat något!
Alva själv tar det hela med ro – hon tittar inte ens på programmen.
– Nej, jag såg det första avsnittet. Sedan har jag inte velat se mig själv på tv, det känns konstigt.
Vill du jobba som kock i framtiden?
– Nja, det känns lite för stressigt. Jag ser bara hur mycket pappa har att göra hela tiden. Jag vill bli skådespelare.
Och kanske varva det med att agera gästkock på morfars restaurang emellanåt.
Fotnot: Överskottet från familjemiddagen på Limone i söndags går till Bris, Barnens rätt i samhället. Sveriges yngsta mästerkock sänds ikväll, ondag, klockan 20.00 i TV4.

